weby pro nejsevernější čechy

Rumburk chce následovat Chrastavu v boji proti hazardu

Rumburk chce následovat Chrastavu v boji proti hazardu
Rumburk – Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu, které posvětilo obci Chrastava obecně závaznou vyhlášku o regulaci videoloterijních terminálů, přiznává obcím větší pravomoci při usměrňování hazardních her na jejich území. Konečně tak dostávají do rukou nástroj, jak se bránit záplavě herních videoloterijních terminálů, které i přes jejich odpor schvaluje na území obcí Ministerstvo financí.

Téměř polovina českých a moravských radnic chce vytlačit herny z blízkosti veřejných budov, skoro čtvrtina do vymezených lokalit a šestnáct procent chce hazard zakázat úplně. To jsou výsledky průzkumu Město pro byznys, který v květnu provedla agentura Datank.
Až dosud mohly radnice na území svých měst a obcí regulovat počet výherních automatů, avšak nemohly a stále nemohou ovlivňovat množství videoloterijních terminálů. Po rozhodnutí Ústavního soudu si však mohou určit lokality, kde bude možné provoz videoterminálů povolovat a naopak určit si místa, kde tyto výherní automaty rozhodně v provozu být nesmí. Podle tiskové mluvčí soudu Jany Pelcové, totiž Ústavní soud dospěl k názoru, že obec je oprávněna regulovat umístění videoloterijních terminálů na svém území.
„Jsem tímto rozhodnutím nadšen, je to úžasné. Mám z toho velkou radost,“ netají své nadšení starosta města Rumburku a senátor Jaroslav Sykáček, který nemožnost radnic regulovat hazard na území měst a obcí již dlouhé roky kritizuje. „Rozhodnutí Ústavního soudu nás vybízí k tomu, abychom také urychleně vydali obecně závaznou vyhlášku města, ve které by byly vymezeny lokality, kde rozhodně žádné herny, hazardní hry a výherní automaty mít nechceme. Je to především lokalita rumburského trojúhelníku, jejíž nechvalná pověst se již dostává do povědomí mnoha občanů, ale určitě bychom se mohli bavit o takových místech, jako je pěší zóna, nebo Lužické a Dobrovského náměstí,“ vypočítává starosta Sykáček. V souvislosti s přípravou vyhlášky chce starosta vyvolat jednání s Městskou policií a Policií ČR a dalšími orgány státní správy. „Byl bych rád, kdyby se kolem této záležitosti vytvořila širší celospolečenská diskuze, abychom se mohli rozhodovat na základě názoru většiny lidí. Rád bych o tom jednal i se zástupci ostatních politických stran a získal jejich podporu pro tuto vyhlášku, kterou bych rád viděl schválenou nejpozději do konce roku,“ dodává starosta.
V současné době je v jedenáctitisícovém Rumburku v patnácti hernách 68 výherních hracích automatů a 156 videoterminálů a jiných hracích technických zařízení. V hrubém přepočtu tak na jeden hrací přístroj jakéhokoliv druhu připadá 49 Rumburáků včetně dětí.
Stejný problém s nadbytkem hazardních zařízení mají i ostatní města a obce v republice. Boj s nimi však byl až dosud nerovný a obce často skončily na straně poražených.
Marný boj mezi radnicí a hazardním průmyslem a snahu snížit počet herních automatů v obci popisuje Michal Kaderka z agentury Datank na příkladu z České Lípy. Za patnáct měsíců se podařilo českolipské radnici, která povoluje provoz hracích automatů, snížit jejich počet o 57 procent. Ale počet videoterminálů, které na území obcí povolují úředníci Ministerstva financí, se v té samé době zvýšil téměř trojnásobně.
Proto starostové, kteří chtějí regulovat nebo omezovat hazard ve svých městech přivítali rozhodnutí Ústavního soudu s nadšením. Další průlom v boji s hazardními lobby přineslo schválení novely loterijního zákona v červnu tohoto roku, jen několik dní po rozhodnutí ÚS. Novela dává možnost obcím rozhodnout, zda připustí, aby na jejich území byly herny s videoloterijními terminály. Poslanci také schválili to, aby obce mohly za tři roky vykázat i ty provozovatele heren s videoloterijními terminály, které už dříve získaly povolení od ministerstva. Komplexní změnu v této problematice by mělo přinést schválení zcela nového loterijního zákona, na jehož znění ministerstvo financí již pracuje a který by podle všeho měl celkově řešit všechny aktuální otázky včetně danění hazardu nebo jeho provozování na internetu. Schválení tohoto zákona se předpokládá do konce tohoto roku.