weby pro nejsevernější čechy

Domeček na Kopečku v Rumburku uzavřel další sezonu

Před prázdninovým zvolněním (nikoliv zavřením) čajovny a kavárny Na Kopečku se stojí za to v několika řádcích ohlédnout za končící sezónou, která přinesla kromě dalšího kvalitního programu i některé zajímavé změny.

Teprve nedávno rozjetý cyklus diskusních večerů Jak já to vidím zve převážně místní osobnosti dobře se orientující v aktuálních problematikách našeho regionu. Rozhodně mají tyto diskuse publiku, které se chce něco dozvědět a rozšířit si své obzory, co nabídnout.

Příručka nezvyklých koníčků – to je název dalšího nově zrozeného cyklu povídání s lidmi, kteří se ve svém volném čase věnují činnostem ne zcela obvyklým či častým.

Na Kopečku si bezpochyby najde každý to své, což potvrzují i další nově vzniklé cykly. Akademie příslibu a spolupráce s Biskupským gymnáziem ve Varnsdorfu započala cyklus přednášek a seminářu a to nejen s cestovatelskou tématikou. Zelené středy se zaměřejí na ekologickou problematiku. Hudebníky jistě osloví pravidelné sobotní bubnování a nakonec „Mateřídouška“, která vznikla na začátku roku, láká svým programem rodiče s dětmi.

Pestrou škálu doplnil také ukončený cyklus seminářů o zdravějším vaření s Marií Noe a kurz kreativity a osobního rozvoje s Anetou Pavlovou. Na jaře jsme se rozloučili s více jak ročním cestovatelským cyklem – Dvouleté putování po Asii, kterým nás provázeli Bára a Rosťa Součkovi.

Kulturní středy vedle pravidelně-nepravidelných cyklů doplňují také koncerty, divadla, filmy, poetické večery a další multižánrové relace.

O prázdninách Domeček Na Kopečku zaslouženě odpočívá a své dveře pozvolna otevírá na konci Července. V září se opět rozjede pestrá paleta nabídek. Pro více podrobností o programu a otevírací době sledujte www.domeceknakopecku.cz

Festiválek malého umění

V rumburském Domečku Na Kopečku se 11.6.2011 roztočilo festivalové opojení. Probíhal totiž 5. ročník Festiválku malého umění a věřte, že o návštěvníky ani zajímavý program nebyla nouze. Festiválek začal vlastně už v pátek večer vystoupením Instrumentalkreis Löbau, jejíž hru na varhany, violoncello, housle a flétnu příjemně doplňovala všehochuť Milana Hrabala, který četl z existujících i neexistujících knížek.

V sobotu se střídala hudba, divadlo i jiné netradiční a nadčasové vsuvky, prolínaly se amatérské a profesionální kousky. Vyvrcholením v odpoledních hodinách byla bezpochyby kapela Vobezdud – smyslný dívčí beat, která energickým tempem rozproudila publikum. Večerním esem nemohl být nikdo jiný než Edward Powel Trio, jež hudbou Orientu nalákalo své posluchače. Aby ne, když se sešli tři výborní muzikanti, jako je původem kanadský hudebník Edward Powell hrající na ragmakamtar, Hearn Gadbois – profesionální perkusionista původem z New Yorku a Vlado Urlich – jeden z nejlepších peruánských hráčů na andskou flétnu.

Počasí se drželo a tak i program mohl probíhat venku pod širým nebem. K pohodové a uvolněné atmosféře přispělo také občerstvení od Kocoura, dílny a soutěže pro celou rodinu, dětský koutek, stánky s rukodělnými výrobky, tvorba chráněných dílen, domácí koláče, ale i med a ukázky včelstva.

Pokud by vás zajímalo co se v čajovně a kavárně Na Kopečku dějě mimo červnový festiválek, přečtěte si článek Domeček Na Kopečku uzavírá další sezónu a nebo rovnou skočte na www.domeceknakopecku.cz