weby pro nejsevernější čechy

Techno v Království, zkusíte to?

Na idnesu minulý týden vyšla zpráva, že se v Království u Šluknova uskuteční technoparty, na fb v tu samou dobu vznikla událost Space Piknik ke které se v krátké době přihlásilo něco kolem dvou tisíc účastníků a událost byla stažena.

Jednalo se o tu samou akci, která jedny nadchla a druhé vyděsila, podle posledních informací se ale konat bude od pátku do neděle (29.7. – 1.8.) na bývalém letišti práškovacích letadel mezi Vldekem, Královstvím a Šluknovem.

Podle kusých zpráv ze strany pořadatelů se nebude jednat o nic velkého, počítá se s účastí čtyř soundsystémů. Počet účastníků je těžké odhadnout, podle počtu těch, kteří se „přiklikli“ na fb lze předpokládat, že jich nebude málo, každopádně ale méně na největších technopárty v minulosti, kdy tanečníků dorazilo na padesát tisíc.

Podle policejní mluvčí děčínské policie Petry Trypesové policie o akci ví a připravuje akce zamřené zejména na (silniční) kontroly. Jinak policie zůstala stejně tajemná, jako pořadatelé.

Přes veškerou snahu se mi zatím nepodařilo sehnat vyjádření šluknovské radnice (paní starostka na dovolené, místostarosta nezvedá telefon)

Místostarosta Šluknova Beneš je s akcí obeznámen a protože město jako takové nemá mnoho možností jak akci na soukromém pozemku regulovat inforovalo o konání obec s rozšířenou působností Rumburk, krajský úřad v Ústí nad labe a všechny složky integrovaného záchraného systému. Zároveň posílí hlídky městské poicie.

Aby nedošlo ke kolapsu dopravy, bude město a okolí vybaveno ukazateli k místu konání akce. Zároveň si pan místostarosta povzdechl, že se městu nepodařilo spojit se s organizátory přímo.

(Je to jako špionskej film, všichni karty pod stolem, esa v rukávu. Pozn. autora)

Zajímalo mě, jak se před časem vypořádali s podobnou akcí v sousedním Frýdlantském výběžku (technopárty Andělka) a starostka obce Višňová paní Erbanová vzpomínala na celou věc více méně s úsměvem.

„Šli jsme cestou nejmenšího odporu a snažili se organizátorům vyjít vstříc a domluvit se. Nakonec proběhlo všechno v pořádku a bez problémů. Dokonce po sobě uklidili. My ostatní jsme si holt na dva dny pustili televizi víc nahlas, aby nás jejich hudba nerušila. A jestli si dobře vzpomínám, někteří obyvatelé obce na tom i vydělali, otevřeli si stánky s jídlem a pitím a zákazníků měli dost.“

Tak jako tak bude se zřejmě jednat o největší letošní openair akci v okolí na místě dost vzdáleném od lidských obydlí takže se není čeho bát. Opatrnost je namístě, každá velká koncentrace lidí na sebe nabaluje občany, kteří se neřídí desaterem a nezůstali věrní zasadám hochů od bobří řeky.

O tom ostatně ve Šluknově vědí své.

{module Techno království}