weby pro nejsevernější čechy

Pošta v Rumburku chce po sto letech opustit svou budovu

Rumburk – Vedení České pošty v Rumburku uvažuje o změně sídla. Po téměř sto osmi letech se tak chystá opustit svou mateřskou budovu a hledá zázemí v jiných prostorách. Rumburk ale bez pošty nezůstane.

Historická budova Poštovního úřadu v Rumburku vybudovaná v letech 1903 až 1904, která patří v myslích Rumburáků neodmyslitelně k rumburské poště, zřejmě osiří prázdnotou. Vedení pošty uvažuje o změně sídla. Podle tiskové mluvčí České pošty Marty Selicharové jsou hlavními důvody finance. „Tato budova je pro potřeby současné rumburské pošty příliš velká, příliš členitá a její provoz je příliš drahý. Proto hledáme prostory, které by více vyhovovaly našim potřebám, a to i z hlediska provozu i z hlediska finanční náročnosti,“ uvedla tisková mluvčí. Dodala také, že vedení pošty již jednalo s některými vlastníky rumburských nemovitostí v Rumburku o možnostech pronájmu. Podle některých informací by jednou z možností mohlo být umístění pošty v přízemních prostorách hotelu Lužan na Lužickém náměstí. Marta Selicharová však tuto informaci nechtěla komentovat. „Je předčasné hovořit o jakékoliv lokalitě. Veškerá jednání jsou otevřená a nic není jisté. Pokud by doopravdy došlo ke stěhování, tak nejdříve v příštím roce,“ uvedla.
Vlastníkem budovy bývalého Poštovního úřadu v Rumburku již dávno není Česká pošta, ale společnost Immotel z Prahy, která se zabývá pronájmem a prodejem nemovitostí po celé České republice. Na svých internetových stránkách nabízí k pronájmu kancelářské prostory v této budově za 75 korun za metr čtverečný.
Jaký bude další osud České pošty v Rumburku, ale i její historické budovy, je tedy zatím těžko předpověditelné.
Rumburk byl prvním městem v širokém okolí, a to až k Jablonnému v Podještědí, kde byla vybudována jedna z prvních c.k. poštovních stanic v tehdejším Rakousku – Uhersku. Stalo se tak 1. srpna 1777 z popudu velkoobchodníka Antona Salamona. V roce 1802 byl Rumburk jedním z 95 českých měst vybavených poštovní stanicí a sběrnou zásilek. V roce 1880 se zdejší pošta, nejstarší ve Šluknovském výběžku, spojila s telegrafním úřadem a v roce 1892 byly její služby rozšířeny o telefon. Původní budova Poštovního úřadu v Rumburku byla v Radniční ulici, ale v roce 1904 se přestěhovala do nově vybudované budovy v tehdejší Rudolfově ulici, dnešní ulici Františka Nohy, která více vyhovovala masivnímu nárůstu poptávky po jejích službách.