weby pro nejsevernější čechy

Vím, že máš duši (stroje které milujeme) Jeremy Clarkson

Jsem fanoušek na auta. Na auta, která jezdí a o kterých nemusím nic vědět; nevím kolik má automobil koní, jaký má točivý moment, jaké pojistky. Mají tohle auta vůbec?
Prosťáček, prostě.

jeremy crarcson
Nenapadlo by mě číst si o nich časopisy, ani se dívat na automobilové magazíny. S jedinou výjimkou, a tou je Top Gear. Vám, kteří víte, o co jde, je to asi jasné, pro zbytek je nutné říct, že jde o anglický automobilový magazín, který prostě musíte vidět.
Člověkem, který před nějakými deseti lety tenhle magazín převzal a udělal z něj megahit (celosvětová sledovanost dosahuje podle wikipedie 350 milionů diváků, což je 700 milionů očí) je Jeremy Clarkson, moderátor a novinář.
On je i autorem knihy, o které se tu dnes zmíním – Vím, že máš duši. A nejedná se tedy rozhodně o nějaké filosoficko – náboženské pojednání, jak by možná název naznačoval, ale jde tu o stroje, do kterých tvůrci duši, takříkajíc, vrazili.
Autor přiznává v úvodu, že se nejedná „o vyčerpávající seznam všech strojů s duší…. Jednoho dne jsme prostě, já a můj redaktor, zašli spolu na oběd a vrátili jsme se se seznamem napsaným na ubrousku.“
O čem se tedy dočteme?
Jsou tu automobily (Rolls Royce Phantom, například), jsou tu letadla (Supermarine Spitfire, například), lodě a čluny, dokonce i ponorky (bitevní loď Jamamoto, například), je tu vzducholoď Zepelín, je tu i stavba – Hooverova přehrada, také je tu zbraň, samopal kalašnikov AK – 47 a je tu dokonce i kapitola věnovaná strojům, které existují pouze ve filmech: srovnání Malého sokola z Hvězdných válek a mezigalaktické lodi Enterprise ze Star Treku.
Kapitoly nejsou nijak rozsáhlé, přesto ale obsahují nejdůležitější fakta o předmětech svého zájmu, vtipně vyzobané zajímavosti a historické paralely, přesně namixovaný koktejl informací, které navodí v čtenáři potřebu o každém jednotlivém stroji dozvědět se co nejvíc ještě jinde, hlavně ale pokud možno hned.
Všechno je to napsané lehkým perem, jakoby nic. Nakonec, kdo někdy viděl shora zmíněný Top Gear, dokáže si lehce styl Jeremyho Clarksona (to je ten největší a nejdrzejší z celé moderátorské trojky) představit, stejně jako jeho názory, které jsou sice nekonvenční, se kterými je možné i nesouhlasit, ale podepřené znalostí a erudicí.
Ano, umí to i v knihách a jeho šarm se neztratil ani v překladu, který má na kontě Milena Turner.
Podle informací na přebalu knihy je Jeremy Clarkson autorem dokonce deseti knih, podle letmého průzkumu je v češtině dostupná zatím pouze tahle jedna. Na podzim by měl ovšem vyjít další titul Od kraje ke kraji, sbírka Clarksonových sloupků, které píše týden co týden pro nedělní vydání listu The Times. Už se těším.