weby pro nejsevernější čechy

Politolog v cukrárně

Ve středu se sešli ve Šluknově starostové výběžku aby se pokusili vyřešit bezpečnostní a sociální situaci, která se v poslední době komplikuje. Jakkoli je chválihodné a potřebné se pokusit najít řešení musíme brát na zřetel, že se celá snaha zaměřuje na likvidování následků a nikoli příčin.

První příčinou je sociální situace velké skupiny obyvatel, která se přesunula na samotný okraj společnosti (a teď i na okraj republiky) a nemá chuť, ale vlastně ani důvod na tom cokoli měnit. Šíře sociálních dávek jim zajišťuje přísun prostředků, znalost zákonů pohybovat se na hranici mezi přestupkem a trestným činem, při překročení této hranice vězení, kde se nedá hovořit o výkonu ani trestu. Tradiční dovolávání se lidských práv postrádá druhou stránku této mince, dovolávání se lidských povinností. Stát si nedokáže vynutit respekt , chybí mu potřebné instrumenty a na výchovu rezignoval. Když k tomu přidáme fakt, že v některých rodinách se jedná o druhou generaci nezaměstnaných a nezaměstnatelných, koukneme na zpravodajství z Londýna nevychází nám právě idylický obrázek budoucnosti, která nás čeká.

Když neurčí základní morální postoj rodina, a škola, babička a farář je pro sociální pracovníky (i v případě, že svou práci budou brát vážně) dost pozdě cokoli měnit.