weby pro nejsevernější čechy

Masakr v Rumburku

V neděli brzy ráno napadla skupina sociálně nepřizpůsobivých mladistvých Romů v Rumburku při návratu z diskotéky čtyři bílé mladíky, kteří se snažili zachránit útěkem do domu jednoho z nich. Ani to ji nebylo nic platné, Romové vykopli dveře, mladíky zmasakrovali. Jeden z nich utrpěl vážná zranění a mnohačetné zlomeniny horních končetin. Případ šetří Policie ČR.

Po Varnsdorfu a Novém Boru se jedná o další případ hrubého násilí romské komunity.

Rumburk – V neděli 21. srpna kolem páté hodiny ráno došlo v Rumburku na Pražské ulici k hromadné rvačce. Asi dvacetičlenná skupina Romů zde napadla čtyři mladíky. Ti se před útočníky dali na ústup a zabarikádovali se za vchodovými dveřmi nedalekého domu. Pronásledovatelé však dveře rozkopali a své oběti napadli i uvnitř domu. Jeden z napadených skončil v nemocnici s mnohačetnými zlomeninami horních končetin.

Na místo jsme byli přivoláni krátce po páté hodině ráno a spolu s hlídkou Policie ČR. Několik Romů, kteří se vraceli z diskotéky z restaurace Hvězda, napadlo na Pražské ulici čtyři muže. Ti se dali na útěk a zabarikádovali za dveřmi jednoho z domů, ale útočníky to nezastavilo. Prokopali se dovnitř a zmasakrovali je na chodbě,“ vysvětluje ředitel Městské policie v Rumburku Miroslav Jeřábek.

Policejní mluvčí Ústeckého kraje Jaromíra Střelcová upřesnila, že útočníků bylo okolo dvaceti. Zda se jedná o Romy či nikoliv odmítla potvrdit, stejně jako to, jestli se jednalo o rasový útok. „Zatím nikdo nebyl zadržen ani obviněn. Vše je zatím v šetření, vyslýcháme svědky. Případ zatím šetříme jako výtržnictví,“ uvedla Jaromíra Střelcová.

Podle některých médií byli útočníci na bitku připraveni. Na místě po nich zbyl teleskopický obušek, svědci vypověděli, že byli vyzbrojeni i holemi a tyčemi.

Násilný útok rozčilil i starostu města Jaroslava Sykáčka, který na vzrůstající kriminalitu a ohrožení bezpečnosti ve Šluknovském výběžku upozorňuje již několik měsíců. „Již v květnu tohoto roku jsem upozorňoval, že s masivním přírůstkem nepřizpůsobivých obyvatel do tohoto regionu, kteří sem jsou masivně sestěhováváni z velkých měst, dochází k ohrožení bezpečnosti zdejších obyvatel. Až dosud se jednalo o drobné krádeže a loupeže, ale to co se stalo dnes ráno, už je vrchol,“ nezakrývá starosta své rozhořčení.

PRVNÍ OBVINĚNÍ PADLA

To je navíc umocněno i tím, že premiér Petr Nečas, který již byl starosty Šluknovského výběžku před třemi měsíci upozorňován na nebezpečí eskalace násilí na Šluknovsku, se k řešení k této záležitosti postavil laxně. Na žádost starostů, aby nebyl snižován počet policistů v regionu a bezpečnost tak nebyla ohrožena, se předseda vlády ani nenamáhal odpovědět.

. Z eskalace násilí na Šluknovsku mám strach a nečinnost vlády, která neřeší problematiku nepřizpůsobivých obyvatel, zcela jistě této situaci nahrává. A i když se zdá, že Anglie nebo Francie jsou daleko a že u nás k podobným násilnostem jako u nich nemůže dojít, opak je pravdou. Nový Bor či Varnsdorf, kde před několika dny došlo k podobným násilným incidentům, jsou velmi blízko. Dneska došlo k násilí nejen v rumburských ulicích, ale rumburáci již nejsou bezpeční ani ve svých domech za zavřenými dveřmi. Co můžeme čekat zítra? Kam až tohle půjde“ ptá se starosta Sykáček a dodává: „Jednoznačně budeme žádat vládu, aby zajistila bezpečnost ve městech a obcích Šluknovského výběžku přinejmenším zachováním stávajícího počtu policistů. A budeme usilovat o to, aby obce získaly širší pravomoci, které jim umožní tyhle nebezpečné a problematické živly vyhnat sviňským krokem ze svých území.“