weby pro nejsevernější čechy

První obvinění za Rumburk již padla

Rumburk – Přepadení čtveřice mladých mužů skupinou Romů v Rumburku nezůstalo bez odezvy.Policie ČR již v pondělí ráno vznesla první obvinění. Policejní mluvčí Ústeckého kraje Vojtěch Haňka potvrdil, že dvacetiletý muž, kápo dvacetičlenné skupiny Romů, která v neděli 21.8. okolo páté hodiny ráno zmasakrovala v obytném domě v Rumburku čtveřici mladíků bílé pleti, již byl obviněn. Policisté mu přišili hned pět trestných činů – poškozování cizí věci, výtržnictví, ublížení na zdraví, těžké ublížení na zdraví a to všechno s rasovým podtextem. Ostatní kumpáni jsou zatím podezřelí z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví. Policisté posuzují míru zavinění a dá se očekávat, že další obvinění budou v brzké době následovat.


Podle našich informací byli Romové na bitku připraveni předem. V chodbě domu, kde mladíky zmasakrovali, po nich zůstal teleskopický obušek, dlažební kostky a dokonce i kulečníková koule, kterou použili proti svým obětem jako zbraň. Navíc, zdi a dveře domu byly popsány hanlivými nápisy a piktogramy.
Násilný střet si vyžádal několik drobných zranění a jedno zranění těžké. Jeden z napadených skončil v nemocnici se zlomeninami horních končetin a poškozením krčního obratle.

Zpráva policie cr v olném znění: Do nezáviděníhodné situace se včera v brzkých ranních hodinách dostali čtyři mladí muži, kteří se na ulici Pražská v Rumburku míjeli s partou asi dvaceti spoluobčanů. Ti, aniž by jim kdokoli ze čtveřice zkřivil vlásek, začali jejich směrem metat velmi nevybíravé nadávky a vyhrožovat fyzickým napadením. Mladíci dostali strach a běželi se ukrýt do blízkého domu. To bohužel nepomohlo, protože útočníci vykopli dveře a za použití teleskopických obušků poškozené zbili. Ti pak museli být převezeni do Lužické nemocnice k lékařskému ošetření, kdy jeden z nich musel být pro četné pohmožděniny na celém těle hospitalizován. Místní kriminalisté na případu usilovně pracují. V současné době jsou všichni, kteří se na ataku podíleli, podezřelí z poškození cizí věci a výtržnictví, přičemž na hlavu jednoho z nich již padlo obvinění, ve kterém kromě zmíněných trestných činů figuruje i ublížení na zdraví a těžké ublížení na zdraví s rasovým podtextem ve stadiu pokusu. Zda se k němu v tomto rozsahu připojí další, je předmětem probíhajícího šetření. Obviněnému hrozí až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.