weby pro nejsevernější čechy

Otevřený dopis senátora Ing. Jaroslava Sykáčka a poslance Jaroslava Foldyny ministru vnitra Janu Kubicemu

Vážený pane ministře,obracíme se na Vás s naléhavou žádostí o bezodkladné řešení bezpečnostní situace ve Šluknovském výběžku.V osmnácti městech a obcích zde žije 60 tisíc obyvatel. Začátkem tohoto roku jsme však zaznamenali vysoký nárůst kriminality, v některých městech až o dvě stě procent. Příčinou je masivní a organizovaný exodus Romů a osob sociálně slabých, kteří jsou na Šluknovsko sestěhováváni z velkých měst Ústeckého kraje, ale též z Prahy, Brna a dalších. Málokdo z těchto lidí zde hledá práci. Stěhují se sem často právě proto, že zde práce není a v dohledné době ani nebude, a jim tedy nezbývá nic jiného, než žít ze sociálních dávek a živit se krádežemi a loupežemi, jejichž počet v tomto roce extrémně vzrostl. Zajistit klid a pořádek v našich městech se současnými možnostmi Policie ČR a s možnostmi obcí je velkým problémem. Obavy v nás vzbuzuje i informace, že má dojít k dalšímu plošnému snižování počtu policistů, což by se citelně dotklo i Šluknovského výběžku.

V květnu tohoto roku jsme se my, starostové měst a obcí Šluknovského výběžku, dopisem obrátili na premiéra Petra Nečase se žádostí o pomoc. Pozvali jsme ho k nám, aby se sám přesvědčil o vážnosti celé situace a o naléhavosti jejího šetření.

Premiérova reakce pro nás byla velkým zklamáním.

Veškerou odpovědnost přesunul na Vás a ministra sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Ale ani Vaše odpověď v nás žádné naděje na řešení problému nevzbudila.

Poradil jste nám, abychom uzavřeli koordinační dohody o spolupráci mezi městy a Policií ČR a abychom úzce spolupracovali s Agenturou pro sociální začleňování.

Pane ministře, rád bych Vás upozornil, že těmito radami se na Šluknovsku řídíme již několik let, ale bohužel, na současnou vyhrocenou situaci tato opatření nestačí.

Dnes již na Šluknovsku nežijeme v době míru, v němž bychom si mohli dovolit přemýšlet o tom, jak začlenit sociálně slabé a nepřizpůsobivé do většinové společnosti.

Dnes se Šluknovsko potýká s vlnou násilí.

Nepřizpůsobiví občané, začali útočit naše spoluobčany. Dnes a denně jsme svědky větších či menších střetů. A nejde jen o verbální útoky, ale i o násilné napadání. Například před časem skupina Romů zmlátila do bezvědomí dva studenty ve Šluknově, před několika dny strhli Romové ve Varnsdorfu starší manželský pár jedoucí na kolech a ukradli jim je za bílého dne. Romové doslova „sestřelili“ nataženým drátem přes silnici mladého motorkáře ve Varnsdorfu. A vrcholem všeho byl rasově motivovaný útok osmnáctičlenné skupiny ozbrojených Romů, který se odehrál tuto neděli 21. srpna, proti čtyřem mladým mužům bílé pleti, za nimiž vnikli skrz zabarikádované domovní dveře do domu a zmasakrovali je tak, že jeden z nich nyní leží v nemocnici s těžkými zraněními.

Vážený pane ministře,

násilí, které na Šluknovsku eskaluje, je výsledkem dlouhodobého přehlížení problematiky romské komunity a komunity nepřizpůsobivých obyvatel ze strany státu. Stát přesunul odpovědnost za její řešení na obce, aniž by jim k tomu dal potřebné pravomoci a instrumenty.

Dnes, vinou státu, nemůže slušný a pracující občan Šluknovska beze strachu po setmění vyjít z domu. Bohužel, incident z 21. srpna ukazuje, že bezpečný není ani za jeho zdmi.

Na danou situaci pak doplácí i ta část Romů, kteří chtějí žít společně s majoritní částí obyvatelstva v klidu a míru.

Vaše policie, zdevastovaná neustálým snižováním policistů, se postupně stává neakceschopnou složkou státu, a to i přes značné úsilí těch, kteří ve službě nadále zůstali.

Finanční prostředky měst a současná legislativa státu, nám, starostům, nedávají žádnou možnost, jak zajistit v ulicích našich měst a obcí bezpečnost.

Proto Vás znovu naléhavě žádáme, a to nejen jako poslanec a jako senátor, ale též jako starosta města Rumburku a hlavně jako občan tohoto státu, který chce ve své zemi žít bezpečně: Přijeďte sem do Šluknovského výběžku a seznamte se s touto problematikou na vlastní oči.

Vyslechněte nás, starosty i obyčejné lidi a pojďte, spolu s námi, hledat účinná řešení problému, který není jen problémem Šluknovského výběžku, ale je problémem celé české společnosti.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Sykáček Jaroslav Foldyna

senátor poslanec Parlamentu ČR

starosta města Rumburk

V Rumburku dne 22. srpna 2011