weby pro nejsevernější čechy

Tiskové prohlášení ke konání pátečního shromáždění na Lužickém náměstí

Prohlášení vedení města Rumburk Rumburská radnice se obává násilí, které by mohlo v ulicích města vypuknout v souvislosti s připravovaným pátečním shromážděním proti narůstající kriminalitě a násilí ve Šluknovském výběžku, které se má konat v pátek 26. srpna 2011 od 17. hodin na Lužickém náměstí v Rumburku.
„Z našich zdrojů máme množství potvrzených informací, že se na toto shromáždění chystá několik skupin radikálně a extremisticky smýšlejících jedinců. Jsme přesvědčeni, že tito lidé nejedou do Rumburku řešit problém Šluknovského výběžku poklidnou cestou, ale že sem míří jen proto, aby zde mohli provokovat k násilnostem a vybít si zde své agresivní nálady,“ uvedl starosta města Rumburku a senátor Ing. Jaroslav Sykáček .

„Obáváme se, že se extrémisté chytí příležitosti, kterou jim současná vyhrocená situace na Šluknovsku nabízí a že ji zneužijí. Obáváme se, aby v rumburských ulicích nedošlo k násilí, které by se vymklo kontrole, a aby se zde nekonaly hrůzy, které se nedávno odehrávaly v Londýně,“ netají se svými obavami starosta.

Vedení města se v této souvislosti obrátilo na Policii ČR se žádostí o nasazení většího počtu příslušníků pořádkové služby, aby zajistili bezpečnost v rumburských ulicích během shromáždění, jehož svolavatelem je místní organizace ČSSD.

„Bylo nám přislíbeno, že Policie ČR nasadí do celé akce několik desítek policistů ze speciálních jednotek, které jsou vycvičeny v boji proti extrémistům. Tyto jednotky zde, mimo jiné, operují již od úterního večera, a jejich přítomnost ve městě je citelně znát,“ uvedl Jaroslav Sykáček.

Vedení města Rumburk se proto obrací na všechny občany, kteří se chtějí pátečního shromáždění zúčastnit, aby se v žádném případě nenechali vyprovokovat k násilným akcím a projevům, ať již je vyvolává kdokoliv.

„Nechceme problémy kriminality a násilí řešit násilím a kriminálními činy,“ prohlašuje rumburská radnice.
„Chceme na problémy upozornit klidně a řešit je cestou nenásilí a systémovými změnami v legislativě.
Jakékoliv násilí proti komukoliv je nepřípustné!
Apelujeme na všechny: Nenechte se vyprovokovat, neútočte na nikoho ani slovně, ani fyzicky.
Nedopusťte, aby násilí, ať již za ním stojí kdokoliv, ovládlo ulice Rumburku, ale i ostatních měst!“

Ing. Jaroslav Sykáček, starosta města Rumburk, senátor