weby pro nejsevernější čechy

V Rumburku zakázali demonstraci

Městský úřad Rumburk zakázal demonstraci proti vzrůstajícímu násilí a kriminalitě ve Šluknovském výběžku, kterou na pátek 26. 8. 2011 svolal Josef Mašín a osoba pověřená jednat v zastoupení Jan Sembdner. Radnice se k tomuto kroku rozhodla na základě doporučení právníka, s nímž celou záležitost konzultovala.

„Důvody k rozhodnutí zakázat tuto demonstraci byly dva. Zaprvé organizátoři nespecifikovali, jakým způsobem zajistí bezpečnost demonstrantů na poměrně rušné dopravní komunikaci, která Lužické náměstí, na němž chtěli akci pořádat, obklopuje. Radnice tak musela posoudit, zda účastníkům akce nehrozí závažné nebezpečí pro jejich zdraví.

Po zvážení celé situace a po poradě s odborníky jsme museli rozhodnout, že toto je jedním z důvodů, proč demonstraci zakázat,“ uvedla tajemnice úřadu Dagmar Žáková.

Druhým zákonným důvodem je to, že již před časem si toto místo v tutéž dobu zamluvil jiný organizátor pořádání shromáždění.

„V pátek ve stejnou dobu by se tam mělo konat dříve nahlášené shromáždění místní organizace ČSSD,“ potvrzuje Dagmar Žáková.

Předseda rumburské organizace sociálních demokratů Mgr. Ladislav Pokorný potvrdil, že jejich setkání se konat bude a jeho hlavním tématem je současná bezpečnostní situace ve Šluknovském výběžku.

Setkání by se kromě starosty města Jaroslava Sykáčka měl zúčastnit i poslanec Jaroslav Foldyna, předseda poslaneckého Výboru pro obranu bezpečnost František Bublan, krajský radní Petr Jakubec, starosta Varnsdorfu Martin Louka a starostka Šluknova Eva Džumanová. Pozvána byla i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.