weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorfský pochod a chyby Romů neboli politolog už zase v cukrárně

Opustit dobře se rozjíždějící mejdan po Tour de Zeleňák a odjet na varnsdorfský pochod, se mi nechtělo. A nejen proto, že bylo vedro. Na varnsdorfské náměstí Edvarda Beneše jsem dorazil ve chvíli, kdy se obyvatelé vydali na pouť, při které chtěli svým romským spoluobčanům naznačit, že je ve městě nechtějí. Do cesty se jim stavějí policisté, kteří jim v tom zabraňují. Průvod doprovází antikonfliktní tým, který není tak úplně svěží. Nad městem krouží vrtulník, jehož poloha naznačuje, kde je momentálně největší síla lidu. Byl jsem na takové akci v okolí teprve podruhé a už mi to připadalo normální a stejné. Mládenci se nechávají fotografovat před nastoupenou jednotkou těžkooděnců, dva chlapíci se snažili proplížit pod jejich nohama, poměrně vtipný moment. Dívky následující své druhy, capkají po rozpáleném asfaltu v žabkách a kolega je fotí v protisvětle. Taková hezká letní fotka.


Co donutí obyčejné občany vyjít opakovaně do ulic v zemi, kde jsou miliardové uniky všeobecně známé, kde stát prohrává arbitráže ve stejné výši, kde jsou „šméčka“ při přidělování státních zakázek tolerované jako nutné zlo?
Proč tohle lidi do ulic nedostává?


Jsou to peníze, které nikdo z demonstrujících nikdy neviděl a neuvidí a málokdy si je umí představit. Jsou to peníze, které „neexistují“. Drobnost nebo nutné zlo a nutná daň za to, abychom mohli tak nějak normálně žít, sekat zahrádky a sázet kytičky.
Romové bezesporu nebezpeční, drzí a nezvládnutelní mají smůlu, že jsou tolik vidět. Jsou hluční a nedbají na žádné společenské normy, je jim všechno jedno a navíc jsou asi i hloupí, když si neumějí spočítat, že jejich chování, krádeže a přepadení za bílého dne nejsou dobrým píár.
Problém vyhřezl a všecny frustrace a zklamání si vybírají jasně viditelný cíl.
Pikantní je, že v posledních debatách často adorovaní Vietnamci, kteří pracují jako pilné včeličky, dávají děti studovat a vůbec se začleňují do společnosti poměrně hladce, často podnikání nastartovali se zbožím, které nebylo regulérně cleno a daněno. Čím víc pruhů, tím víc adidas … vzpomínáte? Navíc se u nich ještě dneska dají koupit nekolkovaná a levná cigárka.
Situaci, kterou by měla řešit pořádková policie řeší stovky chlapů, kteří musejí poslouchat řeči o tom, že branějí ty nesprávné.
Kriminalita, a to jakákoliv by měla být trestána rychle a důrazně. Vyřešilo by to možná víc, než další sociální programy.
Varnsdorfský pochod jsem neabsolvoval do konce. Bolely mě nohy, bylo mi vedro a pokračoval ten mejdan v Rumburku. Navíc na místě zůstával dostatek kolegů, kteří situaci monitorovali, fotografovali a budou ji komentovat.


Cílem varnsdorfského pochodu si nejsem jist. Okamžitý odsun Romů není proveditelný, chci věřit, že mezi pochodujícími nejsou šílenci, kteří opravdu chtějí vidět krev. Některé bych ale také nechtěl potkat večer v průjezdu …
Věta: kdo je bez viny, ať hodí kamenem, je ve Varnsdorfu opravdu pitoreskní v souvislosti s Lukášem Kohoutem a příbuznými typy…
Snad mají tyto pochody význam v tom, že dávají vládě na vědomí nespokojenost občanů a donutí ji věci řešit a postavit se k poměrně inteligentním požadavkům starostů formulovaných v tomto desateru. Jistě pomáhá i mediální pozornost, která ale může být dočasná a klidně se za pár dnů může obrátit jinam.
Než někdo vystřelí.