weby pro nejsevernější čechy

Horký srpen 2011 ve Šluknovském výběžku

Šluknovský výběžek, Rumburk, Varnsdorf, Šluknov – Dlouho potlačované a neřešené napětí ve Šluknovském výběžku mezi většinou obyvatel a skupinami nepřizpůsobivých lidí explodovalo. Rozbuškou, která uvedla věci do pohybu, bylo napadení čtyř bílých mladíků z Rumburku dvaceti Romy. Po útoku skončil jeden z napadených mužů v nemocnici s vážnými zraněními.

 


Obyvatelé Šluknovska, starostové města a obcí z celého regionu, někteří politici, ale i sami policisté již několik měsíců upozorňovali na dramaticky se zvyšující kriminalitu a násilí ve Šluknovském výběžku, a s tím i spojeným napětím v celé společnosti.
Již v květnu žádali starostové premiéra republiky Petra Nečase, aby se vláda začala vypjatou situací na Šluknovsku zabývat, ale kromě dvou nic neříkajících odpovědí od ministra vnitra a ministra práce a sociálních věcí, se nestalo vůbec nic.
Ve středu 17. srpna se starostové Šluknovska sešli znovu, a znovu vyzvali premiéra vlády, aby na Šluknovsko přijel. Jejich odhodlání neustoupit ze svých požadavků sílilo úměrně se zvyšujícím se napětím ve společnosti a zároveň se stále více přehlíživým postojem Prahy.
Ale o čtyři dny později se události daly do pohybu samy, bez přičinění starostů a politiků.
Odstartovali je samotní Romové, aniž by tušili, co všechno tím způsobí.
V neděli 21. srpna okolo páté hodiny ráno přepadla skupina dvaceti Romů čtyři bílé mladíky. Rvačka, po níž jeden z napadených skončil v nemocnici s vážnými poraněními, vyvolala na Šluknovsku velkou vlnu rozhořčení. Lidé se začali bouřit. O dlouho neřešených problémech Šluknovska se začalo mluvit i za hranicemi regionu. Přes kopec Šébr se začaly valit desítky novinářů a reportérů. Jejich zájem o rozkopané dveře domu napadených mužů a hanlivé nápisy na zdech, se přesunul na problémy romské komunity žijící na Šluknovsku.
Ukazuje se, že za problémy stojí skupiny nepřizpůsobivých Romů, které sem byly sestěhovány majiteli soukromých domů a realitních kanceláří.
Již v pondělí se začíná o situaci v regionu zajímat ministr vnitra Jan Kubice a posílá do regionu první policejní posily. V úterý  od 17. hodiny začíná v Rumburku operovat okolo čtyřiceti příslušníků pořádkových jednotek, další míří do Varnsdorfu, Šluknova a Nového Boru. Všude tam, kde napětí mezi obyvateli města a přistěhovalci, trvá již delší dobu.
V prvních dvou dnech klesla kriminalita až o jednu třetinu, ale o několik dní později se opět začínají krádeže rozrůstat. Předevaším však ve dne, kdy ulice měst nejsou pod dohledem policejních posil. Ve Varnsdorfu skupina romských dětí přepadla invalidního muže a okradla ho. A napětí opět houstne.
Lidé se začínají bouřit a vycházejí do ulic. Šluknovsko se začíná zmítat pod náporem demonstrací.
První z nich, která byla svolána iniciativou Občanský odpor Rumburk na pátek 26. srpna nebyla povolena. Na druhou, kterou svolala místní organizace ČSSD, přišlo patnáct set nespokojených občanů. Následuje Varnsdorf, kde demonstraci organizuje falešný asistent poslance Kavana Lukáš Kohout. Hlásí se další organizátoři – neonacistická organizace Svobodná mládež, radikálně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti, svou podporu Šluknovsku projevuje další extremistická skupina Revolta .
Situací je znepokojena mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv a svého emisara do Rumburku vysílá i Bílý dům ve Washingtonu.
Ministr vnitra Jan Kubice přijíždí do Rumburku na setkání starostů, o několik dní později se starostové setkávají i s legislativci ministerstva vnitra a formulují své požadavky na změnu zákonů, které by měly přispět nejen ke stabilizaci situace na Šluknovsku, ale které by měly především vést ke komplexnímu a systematickému řešení problematiky sociálně slabých a vyloučených lidí, Romů i bílých v celé České republice.
Napětí v regionu nepolevuje, i když v ulicích měst je zdánlivý klid. Horečná aktivita místních politiků a starostů se stupňuje. V tuto chvíli již není prostor pro kompromisy a oddalování řešení problémů.
Požár, který vzplál na Šluknovsku, může každou chvíli zasáhnout i jiná města, která se také již několik let potýkají s problémy komunit lidí, kteří parazitují na štědrém sociálním systému tohoto státu a kteří si svůj snadný zisk doplňují trestnou činností, krádežemi, loupežemi, podvody na úkor pracující většiny.
Šluknovsko v tuto chvíli jednotně volá: je nejvyšší čas, je pět minut po dvanácté, kdy je nutné začít jednat. Slov a slibů již bylo dost, Šluknovský výběžek očekává činy.

(zdroj: rumburské noviny)