weby pro nejsevernější čechy

Potyčky ve Varnsdorfu, předvolební míting v Rumburku a ve výběžku klid

Na sobotu 10. září nahlásila Dělnická strana mítingy do Nového Boru, Varnsdorfu a Rumburku, policie nasadila šest stovek mužů a dva vrtulníky (aby jeden mohl tankovat a druhý hlídkovat), redakce vyslaly reportéry a fotoreportéry a reportéry, některé najaly i ochranku a my jsme pustili televizi, sledovali twitter a vypravili se do Rumburku. Nejdramatičtěji se situace vyvíjela ve Varnsdorfu. Důvodem je bezesporu neuspokojivá situace v ubytovně Sport, trvalé nezvládnutí bezpečnostní situace ve městě (přepadení romskými výrostky za bílého dne) a aktivita Lukáše Kohouta, který se rozhodl být v každých zprávách. Podle dostupných informací si sympatizanti neonacistických skupin vytipovali právě Varnsdorf jako ideální destinaci, kde snadno přesvědčí nespokojené obyvatele k akci. Potyčky s policií, na kterou útočili kamením, ale i kontejnerem na odpadky (!) vyvolala reakci: použití dělobuchů, vodního děla a nasazení policejní jednotky na koních.
Do Rumbukrku dorazil pan Vandas naposledy a protože zřejmě nepředpokládal, že tohle městečko má víc než jedno náměstí, pokusil se rozbalit svůj krám na náměstí Lužickém, po domluvě s jedním členem antikonfliktního týmu se ale odebral na náměstí Dobrovského, kde byla akce povolena. Tam se sešly odhadem tři stovky převážně místních občanů, kteří si poslechli jeho projev o nutnosti zavedení pořádku, nutnosti svrhnout vládu a podobných úkolech, které nás čekají v příští pětiletce. Několik levicových pankáčů projevilo s tímto projevem svůj nesouhlas a byli z náměstí policií vytlačeni.
Po několika desítkách minut se občané rozešli celkem v klidu do svých domovů a zahradních restaurací. V tu dobu hlásil klid i blízký Varnsdorf, tam se ale situace ještě jednou vyostřila (viz dále).

Policie ČR píše:
Během bezpečnostního opatření byli zraněni tři policisté a tři demonstranti. Všichni tři zranění těžkooděnci z pořádkových jednotek byli zasaženi letícími kameny (dva do ruky a jeden do obličeje). Jeden z demonstrantů byl zraněn hozenou rozbuškou, další obuškem a opilá žena si poranila rameno.
Od vržených předmětů byla také poškozena tři policejní auta.
Kolem 22. hodiny se situace ve Varnsdorfu zdánlivě zklidnila. Pak ale z místních restaurací vyšla zhruba stovka agresivních extremistů zpět do ulic a útoky na policisty propukly nanovo. Situace se začala zklidňovat až po několika nekompromisních zákrocích a eskortování dalších výtržníků na policejní služebnu.
Předvedené osoby
V sobotu bylo ve Varnsdorfu a okolí předvedeno celkem 37 osob. Z toho 33 pro přestupky (většinou se jednalo o neuposlechnutí výzvy) a 4 pro trestné činy – z těchto čtyřech byli dva lidé obviněni z útoku na policisty (trestný čin napadení úřední osoby) a dva lidé, kteří měli na sobě nedovolenou symboliku, z trestného činu „Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka“, za který hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.
Podle bydliště předvedených pachatelů je zřejmé, že někteří si přijeli do severočeského Varnsdorfu vybít agresivitu až z poměrně vzdálených míst republiky. Např. muž obviněný z trestného činu napadení úřední soby, který odpoledne u Dolního Podluží vystřelil na policisty z plynové pistole, přijel až Hradce Králové. Nebo muž, který byl obviněný z trestného činu v souvislosti se zakázanou symbolikou, je Českých Budějovic.

Jedinou další demonstraci nahlásil údajně Lukáš Kohout na 16. září.