weby pro nejsevernější čechy

Kudy kam. Jablíčka a houby.

Jak jest z fotografie patrné, bylo svatého Václava a teď je svatých václavek. I když na houby nechodím, tohle nešlo přehlédnout ani z automobilu.Tradiční a pravidelnou výstavu hub pořádají šluknovští houbaři v Klubu na náměstí. Pravidelně tam mívají kolem stovky druhů jedovatých i jedlých a k tomu kupy knih, pomocí kterých (a svých vědomostí, pochopitelně) vám pomohou určit druhy neznámé. Byl jsem tam už párkrát a nikdy jsem se neoptal, co se s houbami dělá po skončení výstavy. Smaženice?Výstava se otevírá v pátek 30/9 a zavírá v neděli 2/10 v sobotu 1/10 v 17.00. Za hranící v eNDéeR budou slavnosti jablek a to v Schirgiswalde-Kirschau, letos se jedná o sedmnáct ročník. Z programu vybíráme: 
Sobota, 1. října od 19.00 hodin Velká jablečná party s podzimní taneční zábavou v „Körsehalle Kirschau“ se skupinou „TILLDAWN“ z Schirgiswalde a DJ Knobi, prezentace jablečné královny.
Neděle, 2. října od 14.00 hodin
Průvod traktorů centrem Schirgiswalde, od 15.00 hodin Nástup královny jablek a představení hostů.

 


Co vy na to, jablíčkáři? Jestli budou I-PODY, I-PHONY a jiné jablečné speciality se pozvánka nezmiňuje.
Jak jsme psali, v ruburském muzeu byla otevřena (báječná) srovnávací výstava fotografií. I v Dolní Poustevně budou vystavovat fotky historické. Otevírá se 3/10 v pět odpoledne v Centru setkávání a výstava potrvá do posledního října.
V šenovském Clubu stále vystavuje Dan Materna fotky jelenů a jiných zvířátek. V dohledné době plánují i zvěřinové hody. Z jelenů a jiných zvířátek. Rafinovaná dramaturgie!
A ve Šluknově plánují TANEČNÍ KURZY PRO MLÁDEŽ A ZAČÁTEČNÍKY každý čtvrtek od 6. 10. v 17 hodin i PRO POKROČILÉ každý čtvrtek od 6. 10. ve 20 hodin. Cha! Star dance.
Fotbal: V sobotu od 16.00 přivítají ve Vilémově fotbalisty Meteoru Praha, ve Velkém Šenově budou hrát s Jiřetínem. Sportovní nabídku na víkend najdete ještě tady.

Doplněno od Šafúsů

Hledíc do kalendáře – u nás zítra den otevřených dveří na zvláštce (tedy pardon, speciální škole), maskovaný jako oslava 60. let školy a vernisáž výstavy vítězných prací soutěže speciálních škol a ústavů sociální péče Ústeckého kraje a okresu Zittau-Löbau od 13:00. V RBK DUCHOLOĎ – 30. 9. 2011 ve 14:00 bubnování na náměstí v Rumburku. Večer týž den od 20:00 u nás u Kocoura Mišík. V sobotu u nás den otevřených dveří ve firmě Euro-Air (od 10 do 15, to je tam, kde se byl nedávno podívat dánský velvyslanec), v RBK od 17:00 koncert ke cti sv. Františka a Václava v kostele sv. Vavřince nebo do 13:30 turistický pochod Jiříkovem.