weby pro nejsevernější čechy

Zdanit každý PRD

Skoro každý den se člověk dozví něco, co mu hne… V pondělí ráno (promiň, Marku, [odpusťte čtenáři výběžku]já zase prošvihl uzávěrku) koukám na „našem informačním náskoku“, že ministr Kalousek chystá opět další fintu.

Tentokrát by se mělo jednat o to, že za nemovitosti v tzv. „lepších“ lokalitách by lidé platili vyšší daň z nemovitosti. Výše zvýšení daně by se měla údajně odvíjet od výše ceny pozemků v té které lokalitě. Prý by to bylo spravedlivé, protože prý stát do těch lokalit také něco přispěl na zlepšení a tudíž by jaksi měl mít i právo zvednout lidem daně (adrenalin, hladinu žluči v krvi, mandle, atd.). Asi na tom něco bude, ale znám i místa, kde stát do lokality nevložil ani (s prominutím) prd a zvednout tam daně z nemovitostí by bylo dokonalým výsměchem. Obec Doubice jistě nebude jediným takovým místem, kde se většina lidí sama postarala o to, aby jejich obydlí a okolí jejich obydlí bylo prostě lepší a hezčí. Za nemalé peníze se podařilo, přes úpornou snahu státu (dříve bolševik, nyní cosi podobného) zapomenout na celý region a nechat ho tak nějak „vybydlet“, vytvořit si nádherná a příjemná místa k žití. Logickým důsledkem této jejich činnosti je i zvýšení zájmu o lokalitu, tudíž i zvýšení hodnoty nemovitostí.

A za to, že se o to lidi sami postarali, se jim teď chemicko-technologický inženýr, který se shodou politických okolností stal ministrem financí, chystá zvednout daně. Jen proto, že stát, jehož je špičkovým představitelem, nechává pár set lidí vytunelovat skoro všechny veřejné finance. To se dá snadno označit za nehoráznost, a je jen s podivem, že když někdo na ulici panu Kalouskovi jeho účinkování ve vedení státu vyčte, dostane za to pár facek. Mimochodem, stát se tohle někde ve fungující demokracii, je ministr přinejmenším na dlažbě. Jenže tady nic, ještě se o tom žertuje na vládní úrovni. Ale k těm daním: ještě zbývá pár možností – např. zdanit lidem dýchání a vypouštění větrů, nebo zavést „koukné“ (za to, že se člověk dívá na svět, přičemž zrakově postižení spoluobčané by měli nárok na jisté snížení této daně), a pak jistojistě ještě nějaké to „kalouskovné“, což by byl „dobrovolný“ odvod nějakých peněz na důkaz obdivu občanů k výjimečné genialitě správce státní financí…