weby pro nejsevernější čechy

Zdravé město Varnsdorf

(Jestli to ještě vůbec někoho zajímá…)  Ve Varnsdorfu se v úterý 4. října 2011 již poněkolikáté uskutečnila veřejná diskuze o problémech města v rámci fóra Zdravé město. Pro neznalé citujme oficiální prameny: Národní síť Zdravých měst ČR je asociací aktivních místních samospráv, které se programově hlásí k principům udržitelného rozvoje, zapojují veřejnost do rozhodovacích procesů a podporují zdravý životní styl svých obyvatel.  

(Jestli to ještě vůbec někoho zajímá…)  

Ve Varnsdorfu se v úterý 4. října 2011 již poněkolikáté uskutečnila veřejná diskuze o problémech města v rámci fóra Zdravé město. Pro neznalé citujme oficiální prameny: Národní síť Zdravých měst ČR je asociací aktivních místních samospráv, které se programově hlásí k principům udržitelného rozvoje, zapojují veřejnost do rozhodovacích procesů a podporují zdravý životní styl svých obyvatel. V souhrnu lze říci, že Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet město (obec, region) jako kvalitní a příjemné místo pro život na základě dohody s obyvateli. Věří, že občané získají „zdravý patriotismus“, že lidé budou svou komunitu i krajinu považovat za svůj domov a budou o ně také takto pečovat.

Silná slova, v současné situaci našeho regionu takřka do pranice. Nicméně, skutek utek‘. V roce 2009 se město na svých stránkách chlubilo, že Zdravé město funguje, z jednání fóra vzešel Komunitní plán zdraví a kvality života, byla vyhlášena soutěž o logo Zdravého města Varnsdorf, do které bylo přijato 24 návrhů. I v roce 2010 bylo stanoveno 10 hlavních problémů, o nichž měli obyvatelé možnost hlasovat, součástí akcí se dokonce stal tehdy takřka nepovšimnutý večer starosty na téma „Cítíte se bezpečně?“ o bezpečnosti ve městě a prevenci kriminality. A letos?

I přes příslib doprovodného programu a losování cen pro účastníky lze pro akci těžko hledat vhodné slovo. Těch pár přítomných lidí v sále se zvedlo a při starostově prezentaci řešení úkolů z minulého jednání odešlo se svými dětmi poté, co se tyto převlékly po konci doprovodného programu. V sále zbylo pouze pár činovníků města, několik angažovaných u stolů věnujících se určeným oblastem k diskuzi a prezentace MAS Šluknovsko.

Napadají mě dvě vysvětlení:

Ať dělám, co dělám, marnost nad marnost, tak nikam nepůjdu, protože je to jedno…

Jednodušší je si jít „anonymně“ zazvonit klíčema na náměstí a řvát v davu, že je s tím něco potřeba dělat, než někam přijít a diskutovat konkrétně o možných řešeních toho, co mě pálí.

Popravdě nevím, které z nich je horší…