weby pro nejsevernější čechy

U Rumburku by měla vyrůst spalovna biomasy

Rumburk – Vedle rumburské průmyslové zóny má vzniknout do roku 2014 spalovna biomasy, vyrábějící teplo i elektřinu. Jak uvedla ČTK, celý areál i s dalšími provozy má stát 1,5 miliardy korun a přinést až 250 pracovních míst. Za investicí stojí firma ASK Energo, jejíž investici údajně letos odmítli zastupitelé Košťan na Teplicku a Klášterce na Chomutovsku. V Rumburku zastupitelé o záměru firmy zatím nejednali.

 


Elektrárna by měla vyrůst v Horním Jindřichově, jen několik set metrů od německých hranic. „Součástí investice je kombinovaný zdroj elektrické energie a tepla, kde jako palivo bude použita čistá biomasa. To s sebou přináší vznik zhruba sta pracovních míst s různými požadavky na vzdělání,“ uvedla pro ČTK mluvčí krajského úřadu práce Eva Maříková.

Krom energetického zdroje mají být součástí areálu i další provozy, zaměřené především na obsluhu spalovny. „Odhad dopadu provozu celého areálu na vznik nových pracovních míst se pohybuje kolem 250. Jedná se zejména o služby v zemědělství, dopravní profese a ubytovací a restaurační služby,“ dodala Maříková. Úřad práce už prý je s investorem v kontaktu, zahájení plného provozu se prý předpokládá na rok 2014.

Podle informací ČTK je investorem firma ASK Energo Investment, která s podobným záměrem letos neuspěla v Košťanech na Teplicku a v Klášterci na Chomutovsku. V obou případech nesou projekty i shodné jméno.
Pokud to je skutečně stejný projekt, mělo by se jednat o zdroj o výkonu 20 megawattů, spojený s linkou na výrobu pelet o výkonu 50 tisíc tun ročně.
ČTK uvádí, že firma má anonymní akcie na majitele a že by za ní mohl stát rumburský podnikatel Mirko Bernas.

Vedení města Rumburk sice již bylo osloveno zástupci investora, ale ani rada města ani zastupitelstvo o projektu nejednalo. Proto tento záměr ještě nelze považovat za schválený.
Také by výstavbu biospalovny musel posoudit i krajský úřad, ale jak uvedla Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí krajského úřadu, žádné oznámení k dnešnímu dni o plánované výstavbě spalovny v Rumburku na krajský úřad nedorazilo. I tak by taková stavba musela projít běžným řízením EIA, které podle zkušeností trvá nejméně rok, ve většině případů mnohem déle.

Další otázkou zůstává, jak se k výstavbě spalovny postaví obyvatelé Rumburku, kteří jsou na otázky týkající se životního prostředí citliví. Před několika roky svým nesouhlasem zmařili investici francouzské firmy Elektropoli Galvia, která chtěla na průmyslové zóně v Rumburku vybudovat galvanizovnu. Firma nakonec od svého záměru upustila a provoz přenesla do jiného města.