weby pro nejsevernější čechy

Kdo koho zneužívá

Tak holt taky někdy brouzdám po tom internetu. Protože na televízi jenom kecajó a strašejó. Tedy ve zprávách. Říkají tam, že protože je na Západě krize, tak u nás bude taky. Říkají, že když se „jim“ tam v té „jejich“ eurozóně nedaří, tak my to tady odskáčeme. Kecy prdy! Tak se to říká u nás doma.

To by se tu nesmělo hrát s falešnými kartami, jak se čím dál víc ukazuje. Myslím, že se to všechno řádně rozjelo s „opoziční smlouvou“ tandemu Zeman-Klaus, ale teprve Topolánkva vláda to svého času roztočila naplno, přičemž model funguje nadále (trochu méně viditelně v krajských rozměrech, více viditelně na ministerských úrovních).Tu krizi bychom možná i nějak překousli, ale asi se nepodaří překousnout vejpůl ty politiky, kteří nás do toho zatáhli. Myslím to takto. Když si někdo dá práci a trošku zanalyzuje (to vypadá divně, když se to napíše…) kam mizí naše všechny společné peníze, člověk se pak nestačí divit.

Kdo to nechce číst, tak pro něj mám klíčové shrnutí. Když už u nás dochází k zneužívání sociálních dávek, pak jsou ty „ztráty“ nanejvýš v řádu několika miliard. To je sice strašné, ale dá se proti tomu nějak zakročit. Avšak ale – ze zpackaných (to znamená předražených a pak rozkradených) veřejných zakázek mizí podle velice střízlivých odhadů nejméně 60 miliard ročně. Podle někoho i třeba sto. Klíčový je také fakt, že i když někdo nakrásně tzv. „zneužívá“ sociální dávky (to znamená, že je bere neoprávněně), pořád ještě ty zneužité dávky utratí tady. Jinými slovy, ty peníze se protočí dokola v domácí ekonomice. Zatímco ty desítky miliard vytažených chytrácky a vlastně podle pravidel ve státních óbrzakázkách mizí v daňových rájích a najdou je tam tak nanejvýš Švýcaři, což jsem tu popisoval minule…. Pravda, ty pravidla jsou „ujetá“ a karty, s nimiž se hraje jsou „cinklé“, jenže na to už jsme si tady zvykli. Jen jsme si asi všichni nemysleli, že kvůli tomu (skoro) všichni skokově chudneme.