weby pro nejsevernější čechy

Stromy, stromky, stromečky

 Je tak nějak v lidské povaze snažit se zanechat za sebou stopu. Stopu viditelnou nejen aktuálně, ale třeba i takovou, která přetrvá generace… Ovšem ne každému se to podaří, přes veškerou snahu.

Jako připomínku na jednu takovou osobnost, která se významně podílela na utváření dějin českého národa, přišla Česká rada dětí a mládeže s projektem, nazvaným Stromy Anežky České. V listopadu totiž uplyne 800 let od narození této světice. Po celé republice je vysazováno 100 stromků lípy srdčité, které mají jednak připomínat její odkaz, druhak všechny vsazené stromy budou zaneseny do interaktivní mapy Kamchodit.cz, která nabízí více než 2500 umístění kluboven, DDM, veřejných hřišť a dalších míst pro trávení volného času. Na mapě tak vzniknou nové symboly, které se mohou stát poutními místy připomínající odkaz Anežky České.

 

A proč o tom teď a tady plkám? Jeden takový strom, v jehož stínu se snad budou schovávat i příští generace, se totiž od pátku 4. listopadu 2011 nachází v Krásné Lípě na sídlišti (ano, opravdu tam mají i sídliště). Sázeli ho tam za pro mne nepochopitelného nezájmu veřejnosti (bylo tu jen pár zainteresovaných) místostarosta Jan Kolář a ředitelka Komunitního centra Kostka Hana Volfová.