weby pro nejsevernější čechy

Starostové se znovu sešli s ministrem vnitra

Podařilo se omezit násilnou trestnou činost, krade se dál, to je jeden ze závěrů schůzky starostů s ministrem vnitra Janem Kubice a policejním prezidetem Petrem Lessy, která se odehrála dnes dopoledne na zámku ve Šluknově.Poněkud chaoticky sezvaní starostové, kteří tu tentokrát nebyli za sdružení pro rozvoj Šluknovska, ale jaksi  každý za své město byli ujištěni, že policistů ve výběžku neubude, počítá se s nárůstem až o padesát tabulkových míst. Než budou naplněna, budou hlídkovou činnost provádět povolané jednotky jako doposud. To mimochodem od zavedení tohoto režimu koncem srpna stálo čtyřicet milionů korun. https://youtu.be/OjuZuK7J_Z0

Zatímco spolupráce s ministerstvem vnitra a policií víceméně funguje, to samé se nedá říci o ostatních ministerstvech, zejména o ministerstvu práce a sociálních věcí, neboť opatření které navrhuje tento úřad budí zatím u obecních samospráv spíše rozpaky.

Ostatně: nezaměstnanost a sociální postavení mnoha obyvatel výběžku je pravou příčinou nepokojů a nespokojenosti místních, nikoli rasová nesnášenlivost a radikální postoje jak je mnohdy nesprávně interpretováno.

Ministr i policejní prezident pak několikrát zopakovali, že dalším ne lehko řešitelným problémem je drogová scéna, která nemá v republice prakticky obdoby, což je ještě podpořeno specifickou situací, kdy je v oblasti mnoho těžko monitorovatelných sídel, kde lze provádět právě tuto testnou činnost.

Přesto tažení proti vařičům a dealerům neustane. Naopak.