weby pro nejsevernější čechy

Rumburská partička Vandej uvádí Vandej

Nebaví vás dívat se na to co dávají v televizi? Lehká pomoc: natočte si něco sami. Stejně jako Vandej. Tahle mladá (umělecká) skupinka, která se zatím prezentovala pouze na internetu se představí v rumburském kulturním domě se v úterý 15/11 od 18.00. 
Čtenáři našeho webu možná zaznamenali reklamní spot na 1. Letní ples, kteří tito mládenci natočili, na youtube najdete celý kanál, který dost zdatně plní svými výtvory. Kde se vzali a o co jim jde?


Tady je pár otázek a odpovědí:
Kdy jste začali? A kolik toho máte natočeno?
V červnu 2010 jsme začali točit první seriál, který se dostal na internet – Máslov. Na něm jsme se naučili základy s prací s kamerou. A taky stříhat.
Ale už dříve nás bavilo se předvádět před ostatními… S Dušanem (Dušan Klimeš, hraje sám sebe v televizních blbinách, Lao Xunong Xinglena Lunxiva, Wencese Obamu) jsme často ve školce hráli divadlo a to nám vydrželo až do páté třídy.
A v deváté třídě v březnu to přišlo. O přestávce jsem se s kamarády dohodli, že natočíme takový jiný zprávy – Televizní Blbiny.
Ovšem už brzy jsme přišli na jednu věc! Čím více je lidí ve „studiu“ tím je více zábavy – a méně natočeného materiálu. Byla to užitečná informace. Další dny jsme natáčeli pouze s Dušanem.
Máte nějaké vzory?
Vzory… no těžko říct. To si asi každý z nás bere od jinud. Rádi máme Matta Groeninga, protože vymyslel Simpsonovi a Futuramu. (Před natáčením a po natáčení si přeříkáváme nesčetně mnoho jejich hlášek!) Jinak asi Tele tele, takže Michal Suchánek a Richard Genzer. Já mám rád IT Partičku a Teorii velkého třesku.
Podporují vás rodiče? Spolužáci?
Určitě ano! Nebo alespoň ti mí. Rodiče mi koupili kameru a taky pořídili program na stříhání videí. Někdy se ale najde někdo (koho osobně neznáme) a kdo na Vandej nadává, ale to se asi dá čekat, že se všem nezalíbíme…
Plány?
Prozatím je náš plán dělat videa, u kterých se lidi zasmějou. O to nám jde.
Opravdová televize nebo radši úplná nezávislost?
Dovedu si představit, že bychom měli půlhodinkový pořad na nějaké televizi… Nebo dokonce svojí vlastní! Ale myslím, že důležité je si to vyzkoušet. Za to nic nedáte. Já to tak udělal a baví mě to!
Připadají mi ty vaše videa dlouhý, na to, že internet přeje spíš „kraťasům“…
To máte pravdu. O délce videí už jsme mluvili mnohokrát. Ale jde o to, že pokud videa budou kratší, tak to nemůžeme dát do plnohodnotného dílu a taky nemůžeme natáčet reklamy do pětiminutového pořadu. A natáčení reklam nebo trailerů nás tak baví!
Ale do budoucna s tím určitě počítáme!
Zkoušíte, nebo to všechno jedete na první dobrou?
Jak co… Nyní už máme skoro všechno předem vymyšlený, nebo alespoň nějakou vizi, jak to má vypadat. Ale někdy něco vypadá na kameře jinak, než bysme chtěli.
Ale text nazpaměť se neučíme. My toho zas tolik zatím nenamluvíme :).

Rozhovor nám poskytl Petr Číla (který hraje sám sebe v televizních blbinách, mgr. René „Rendolfa“ Rudolfa a Tomáše Mrkvičku).
Nejužší tým potom doplňuje Tomáš Brandejský (většinou kameraman, jeho role: specialista na sport, moderátor pořadu Krávačorking, který bude ve Vandej5).