weby pro nejsevernější čechy

Babišovy dobroty

V sobotu byly (-i) na Fabrice v Doubici Krásné nové stroje. Krásné. Trochu jsem si tam líznul (tenhle obrat jsem musel použžít jako vzpomínku na jednoho mého kamaráda z mokrých časů, který zcela mimo hranice rozumu procházel městem „jak vypáleným lesem“, a říkal přitom, žže je krapet namazanej a trošku sjetej…) martinského vína, takžže jsem byl v neděli úplně vyřízenej. Cožž mě zavedlo před televizi.


Kdyžž to vezmu odzadu, tak vpodvečer tam pan Babica dělal, žže vaří. Trochu mě zarazilo, žže hází do jednoho rendlíku skoro všechno, co má po ruce, pak to vaří, načežž to vrzne do trouby a zapeče a nakonec divákům popřeje dobrou chuť, o čemžž se dá skutečně úspěšně pochybovat. Jenžže Jára mi řekl, žže ten pán je slavný televizní vařič, a žže se musím na „youtube“ kouknout, jak przní francouzskou kuchyni. Takžže jsem nakonec i já viděl a slyšel, jak jde pan Babica vařit tu „ratatuli“ (sic!). No, děs i s běsem dohromady.

Napadlo mě, žže jestli je tenhle člověk oblíbený televizní vařič, tak koho asi volí jeho diváci? A to mě přivedlo k mátožžné vzpomínce na to, žže jsem v poledne zahlédl v pořadu, který (podle autorů) „určuje o čem se bude mluvit“, čili v Otázkách V. Moravce, jak to tam všem nandává pan Babiš.

No, vidíte, on má ten Moravec pravdu, užž o tom tady mluvím. A ten pan Babiš tam mluvil páté přes deváté, a žže je to tu prohnilé ažž běda, střídal různé jazyky, nenechal skoro na nikom nit suchou, atd. A povídal také, žže všechny strany kradou, a všichni jsou zkorumpovaní a přihodil tam, jak ten Babica, tu nějakou mrkev, tu zelí, povařil to a pak zapekl a potom rozmixoval, ažž z toho šla hlava kolem. Možžná, žže jsem ovšem trochu halucinoval z absťáku…

Pan Babiš pořád říkal, jak to všechno on nyní změní. A tak si říkám: No, možžná, žže tohle je ta správná cesta z té naší bídy.

Pan Babiš má pravdu, to všichni víme. Jen asi nám všem přijde, žže zrovna nějaký pan miliardář, který si potřebuje posichrovat budoucnost, asi nebude ten pravý „Mesiáš“. Jenomžže na druhou stranu – jednou z možžností by přece mohlo být, žže se ti naši miliardáři na sebe navzájem naštvou a navzájem zničí.

Sečteno a podtržženo – když můžže mít úspěch nějaký Hatla Patla, který míchá kuchyňské suroviny jako by tím rovnou chtěl naplnit pytel s bioodpadem, tak proč by nemohl uspět i velkopodnikatel, který chce do politiky proniknout tím, žže splácá páté přes deváté a hezky československy jako Pepa Řepa (nebo pro pamětníky: jako soudruh Gustáv Husák)? Někde to začít musí… Dobrou chuť!