weby pro nejsevernější čechy

Studentský průvod projde Rumburkem

Studenti rumburského gymnázia naplánovali na dnešní odpoledne pochod na podporu petice, která usiluje o rozloučení slučovaných středních škol. Poučeni úspěchem studentů děčínských rozhodli se ještě jednou vyvinout tlak na krajské zastupitele a přesvědčit je, že sloučení není dobrý nápad.V petici se mimo jiné píše: Protože slučování Gymnázia Rumburk se Střední zdravotnickou školou a Obchodní akademií stále nezačalo, domníváme se, že se nám dostalo poslední šance a možnosti, jak rozhodnutí zastupitelů Ústeckého kraje zvrátit. Nejde nám o vůdčí pozici Gymnázia Rumburk při slučování škol. Studenti však cítí patriotismus a poslední šanci zachovat identitu, historii a samostatnost obou škol. Tradice a zkušenost mluví jasně pro zachování všech škol, jako samostatných jednotek, současná ekonomická situace a počet studentů nahrává sloučení.

 

V širší perspektivě momentální situace ve výběžku, kdy nezaměstnanost neklesá a zaměstnávání absolventů škol není na vzestupu, v situaci, kdy studenti málokdy přemýšlejí o tom, že by v tomto půvabném kraji setrvali po zbytek života, zakládali tu rodiny a starali se tak o další přísun dalších studentů do škol, je zachování jednotlivých středních škol na pováženou. Trvalou otázkou zůstává, jestli by jednotlivé školy byly schopny ekonomicky přežít a jestli by místo slučování nepřišlo na pořad dne rušení.

Ve hře je samozřejmě i možnost, že některé školy (gymnázium — rodinné stříbro?) nebude zřizovat kraj, ale město …

Výběžek(.eu) předpokládá, že pokud se nepodaří změnit současný trend vysídlování výběžku, bude za pár let v Rumburku stačit jedna střední škola, pravděpodobně jednotřídka. Studenty proto nabádáme, aby nikam (ne)šli a množili se.

Dnešní průvod vyjde v půl třetí od budovy nádraží v Rumburku a projde na Lužické náměstí, kde proběhne vysvětlovací kampaň, promluví studenti i pedagogové, vystoupí hudební skupiny. Závěr demonstrace se předpokládá v 17.00.