weby pro nejsevernější čechy

Kontrolní akce ve výběžku (tisková zpráva)

Pod vedením Obvodního oddělení PČR Rumburk se konala v sobotu 26. listopadu rozsáhlá kontrola heren, barů a restauračních zařízení v několika městech na Šluknovsku. Při akci bylo zadrženo deset mladistvých pod vlivem alkoholu. Nečekané kontrolní akce se v sobotu 26. listopadu zúčastnilo přes čtyřicet policistů z Rumburku, Varnsdorfu a Šluknova, z toho dvě skupiny speciálních pořádkových jednotek a šest rumburských kriminalistů. Zároveň se v Rumburku a Šluknově konaly i bezpečnostní dopravní kontroly, při kterých byly dvěma řidičkám odebrány řidičské průkazy pro řízení pod vlivem omamných a psychotropních látek (OPL). Jedna z nich přiznala, že je pod vlivem pervitinu, druhá tvrdila, že její intoxikace je staršího data. Obě ženy se podrobily lékařské kontrole a odběru krve.
Dále bylo rozdáno několik blokových pokut, většinou pro špatný technický stav vozidla.

Kontroly na podávání alkoholu nezletilým se konaly v několika vlnách.

Dopravní akce byla zahájena ve 20.00 hod.

O dvě hodiny později začala akce druhá, při níž byly provedeny důkladná a rozsáhlá kontrola heren a barů v Rumburku a Jiříkově. Policisté pak postupovali dál do Království, Šluknova, Velkého Šenova, Vilémova až do Dolní Poustevny.

Během této akce byly v restauraci na Konírně v Rumburku zadrženy dvě nezletilé dívky pod vlivem alkoholu. Jedna byla z Rumburku, jedna z Jiříkova.

Po jedné hodině ráno se rozjela akce třetí. Policejní hlídky kontrolovaly poslední otevřené restaurace a herny v Rumburku. Až na jednu z nich, zela většina restaurací prázdnotou. Nejvíce rušno bylo v restauraci Na Hvězdě, kde byl ještě ve dvě hodiny ráno čilý noční ruch. Nacházelo se zde asi osmdesát hostů. Policisté zadrželi osm mladistvých, u nichž bylo v dechu naměřeno od 0,35 do 0,80 promile alkoholu.

Tři chlapci byli nalezeni v kabince na toaletách restaurace zrovna ve chvíli, kdy se snažili společně vykouřit ubalenou cigaretu s neznámým obsahem.

Osmnáctiletý mladík, který se chtěl o ni podělit se svými přáteli, byl po podání vysvětlení propuštěn a nadále bude stíhán na svobodě.

Jeho dva společníci z Varnsdorfu, čtrnáctiletý a patnáctiletý, byli předáni rodičům. Výchovu a dozor rodičů nad oběma chlapci bude dále posuzovat příslušný odbor sociální péče.

Policisty překvapilo také to, že zatímco pro patnáctiletého hocha si přijela jeho maminka do půl hodiny po zavolání, pro mladšího chlapce si přijel otec až šest hodin poté, tedy v devět hodin dopoledne, až když se vyspal.

Policisté akci považují za úspěšnou i co do kvality organizace a rozsahu zásahu, ale i do počtu zkontrolovaných osob a zařízení.

„Zjistili jsme, že ve většině restaurací majitelé a výčepní dodržují zákon a mladistvým nenalévají. Problém je však v restauracích, jejichž vlastníky jsou vietnamští obchodníci. Ti tyto zákony nedodržují a kvůli svému zisku klidně prodají alkohol i dítěti.

Věříme, že soustavnými a nepříjemnými kontrolami a postihy vycházejícími z těchto porušení se nám podaří přimět i tyto podnikatele, aby také dodržovali české zákony,“ doufá vedoucí oddělení PČR Rumburk a velitel zásahu npor. Josef Hýbl.

Sobotní kontrolní akce však nebyla jedinou v tomto týdnu. V úterý se konala společná akce rumburských policistů se sociálními pracovnicemi a úředníky ze stavebního úřadu MěÚ Rumburk a s hasiči. Kontrola se týkala jedné ubytovny ve Starých Křečanech a jednoho obytného domu v Horním Jindřichově v Rumburku.

„Chtěli jsme se přesvědčit, v jakých podmínkách zde žijí zdejší nájemníci. V ubytovně v Křečanech jsme zjistili, že zde lidem neteče voda a že je majitel odstřihl od elektrické energie. Všichni však již měli zajištěno jiné ubytování, takže nyní se aktuálně věnujeme jen rodině s malým dítětem,“ vysvětluje vedoucí OSPOD Denisa Svobodová.

V domě v Horním Jindřichově sociální pracovnice kontrolovaly, v jakých podmínkách zde žijí zejména rodiny s malými dětmi. „U některých rodin byly nalezeny značné nedostatky, co se týká hygieny a čistoty, ale naopak je tu i jedna romská rodina, kde mají uklizeno, jako jinde na Vánoce,“ dodává s úsměvem Denisa Svobodová. V síti sociálních pracovnic uvízla i rodina s malými dětmi, která se do Rumburku přistěhovala z Chrastavy poté, co jim vloni dům vzala povodeň. „V jedné místnosti žije pět lidí a všichni spí na jedné posteli, táta, máma a tři děti. A čtvrté je na cestě. Již jsme si je pozvali k nám a pokoušíme se jejich situaci řešit. Naštěstí otec rodiny se aktivně snaží sehnat si práci i vhodné bydlení. Práci sehnal zatím na veřejně prospěšné práce. S novým bytem, bohužel, zatím úspěšní nebyli,“ podotýká Svobodová.

Plánovaná čtvrteční kontrola na zneužívatele sociálních dávek byla odvolána. „Zjistili jsme, že naši klienti si dávají velký pozor na to, aby byli těsně po výplatě sociálních dávek viděni v hernách a po restauracích a dokážou i několik dní čekat doma, než je to zase zláká k hazardu. Takže naše kontroly jsou v prvních dnech po výplatách neúčinné. Ale nás to od nich neodradí, naopak, jen změníme styl práce, ale kontrolovat je budeme dál,“ slibuje vedoucí rumburských sociálních pracovnic Denisa Svobodová.