weby pro nejsevernější čechy

Výběžanské demošky

Je to za námi… V sobotu 3. prosince 2011 proběhla vernisáž dnes už vzpomínkové výstavy na události, které chvíli hýbaly nejen Výběžkem, ale (jak se zdálo) i celou republikou. Hodnocení a detaily rád přenechám povolanějším, za sebe mohu snad jen zopakovat to, co jsem řekl z pódia Doubické Fabriky, kam mě organizátor výstavy přinutil také vystoupat: Tak jsme si zafotili a už je u nás zase všechno tak, jako předtím…

Obdobně se ve svém slovu vyjádřila Gabriela Doušová, která se pokusila shrnou „dějinný sled“ událostí. Nepamatuji si přesně slovo od slova, leč „poučení z krizového vývoje“ je jednoznačné – vlastně se nic nestalo. Tam uprostřed republiky je jim to jedno, co se tu dělo, děje a dít bude. Jsou rádi, že to tu utichlo a byli by ještě raději, kdyby i těch pár posledních vytrvalců přestalo otravovat.

Bohužel se zahájení výstavy nemohli účastnit všichni, třeba takový Stanislav Krupař, který díky varnsdorfskému sprchování vyhrál letošní Czech Press Photo, prý momentálně kráčí někde v okolí Karáčí. Jiné přibyla do postelí chřipka či je vázaly jinde jiné povinnosti. Na pódiu tedy stáli nakonec tři profíci Karel Šandá (Týden), Tomáš Tesař (Reflex) a Honza Beránek (ČTK), již zmíněná Gabriela Doušová, organizátor Marek Douša a starosta Doubice Martin Schulz (a jak jsem již naznačil, taky já).

Protože jsem byl jeden z mála, kdo si na fotovýstavu vzal foťák, zbylo to na mě – tady je malá ochutnávka, co bylo k vidění v sobotu a co můžete ve Fabrice vidět do konce ledna.

A jen malé PS tady na konci – jedna věc mi tak trochu vyrazila dech. Pokud se nemýlím, byl jsem na místě jediný varnsdorfák…