weby pro nejsevernější čechy

Nejnovější oběť výběžanských demošek (Rakušák řádil v Doubici)

Je to trochu jako od Charmse, takové to ve stylu: „Jak hlásí náš pitěrský dopisovatel – Jistá bába se na Něvském vyklonila nebezpečně z okna a ač kolemjdoucí tajili dech, nevypadla… Konec hlášení.“


Takže: z kruhů blízkých nejvyššímu vedení Obce Doubice se dozvídáme, že nedlouho před zahájením výstavy „Výběžanské demošky“ v doubické Fabrice došlo v nedalké chalupě k politováníhodnému incidentu. Jistý Kokoschka, prý Rakušák, snad přímo Vídeňák, se pokusil, ač déle než třicet let neživ, znemožnit nerušený průběh příprav výstavy. Zřítil se totiž v ateliéru z horního regálu, a to příčinné souvislosti s pokusem nejmenované Dominiky S. vyprostit zpod něj malířský stojan. Na tento stojan měla být umístěna vítězná fotka letošní soutěže Czech Press Photo – taková ta s panem Homelessem, an se béře dýmem jednou z demošek. Jak nejmenovaná Dominika S. pohnula stojanem, rozhodl se mrtvý Kokoschka, prý též Pražák, pak Anglán, a ješte pak Amerikán, vrhnout se na narušitele jeho regálového klidu. Kokoschka byl v rámu. Dominika dole pod ním. Nika stojanem cuk, stojan brnk, rám strk, Kokoschka buch, rám prsk, nos křach, krev hrk! Nicméně: po vyproštění Dominiky S. se ukázalo, že nos zcela nepraskl a stojan se zachoval též v použitelném stavu. Připravy mohly být dokončeny a vernisáž proběhla vskutku hladce. Vítězný Homeless od pana Krupaře se dmul pýchou na vyproštěném malířském stojanu a nejmenovaná majitelka Fabriky Dominika S. se pohybovala temnějšími kouty lokálu ve snaze chránit pověst nevyššího vedení Obce Doubice, aby se jako nemyslelo, že jí doma mlátí přes viditelně nakřáchlý nos. Statečná to žena!
Jinak – fotky jsou jedna lepší než druhá a kdo si do konce ledna nenajde čas a nenajde cestu do doubické Fabriky přijde o výjimečný zážitek. Málo na emocionálně nabitých fotkách mění hořká pravda, kterou při zahajování výstavy pravil (tvorbou též zúčastněný) kolega Ivo Šafus. Trochu vyplesklému publiku totiž poté, co se další řečníci posnažili objasnit okolnosti vzniku fotografií, jakož i nastínit problematiky šluknovských nepokojů, řekl: „Tak jsme si zafotili a už je u nás zase všechno tak, jak předtím…“ Bravo!
No, zbývá jen doufat, že třeba za rok se budeme moct sejít na vernisáži fotek o krásách šluknovského výběžku…