weby pro nejsevernější čechy

Rumburské školy otevřou ve středu až v devět. Učitelé stávkují

Protest školských odborů proti novým platovým opatřením ve školství podpoří 7. prosince i tři rumburské školy, a to škola U Nemocnice, Základní škola Vojtěcha Kováře a Základní škola v Tyršově ulici. Učitelům vadí, že by výši učitelských platů mělo určovat rozhodnutí ředitele a ne délka praxe, jak tomu bylo dosud. 

To potvrdil šéf školských odborů František Dobšík s tím, že 7. prosince bude na hodinu přerušena výuka a školy budou otevřeny až od devíti hodin.

Jak dále uvedl, učitelé s diplomem budou, podle nových pravidel, od ledna zařazeni ve stejné platové tabulce jako nekvalifikovaní učitelé. Zatímco dříve se učitelům podle délky praxe automaticky navyšoval plat, teď má o zařazení do příslušné stupnice, a tím pádem i o navýšení platu, rozhodovat ředitel školy.

Ohroženi se tak mohou cítit zejména starší učitelé, kterých je ve školství většina. Předseda odborářů Dobšík upozorňuje, že by ředitel mohl od ledna kantorům s mnohaletou praxí teoreticky snížit plat až na nástupní mzdu, tedy na 20 tisíc korun.