weby pro nejsevernější čechy

Poláci chtěli vyhrát za každou cenu

V neděli dne 11. 12. 2011 se konal turnaj v zápase řeckořímském a volném stylu v polském městě Zgorzelec. Zúčastnilo se celkem 80 zápasníků z 5 oddílů Polska a ČR –Zgorelec, Zawida, UKS Jerzmanski, Chrastava a Krásná Lípa Naši borci z Krásné Lípy se sešli již v 7:00 hod. na náměstí v Krásné Lípě a vyrazilo se vstříc novým zážitkům. Pro velkou marodku náš tým reprezentovalo bohužel celkem jen 8 borců.

Po vážení následovalo rozdělení do váhových skupin, a to byl první kámen úrazu. Pro naše nejmenší (váhová kategorie 20 kg) neměli soupeře, proto museli spojit dvě váhové kategorie. Váhovou kategorii 20 a 22kg. Druhým kamenem úrazu byl nedostatečný počet rozhodčích, takže zápasy pískali místní trenéři, což byl kámen úrazu číslo tři a to ten největší. Vzhledem k této situaci nás naši polští kolegové očividně a nespravedlivě obrali o dvě zlaté medaile, protože v očích sponzorů museli asi za každou cenu vydobýt místa nejlepší. Což přineslo u našich svěřenců i slzy bezmoci. Opravdu to vypadalo velmi směšně, když rozhodčí pískal a zároveň naváděl svého svěřence. Jediné kam nemohli zasunout své špinavé triky, bylo v případě váhové kategorie 72 kg dívek ve volném stylu, kdy naše Denisa Horáková (mistryně ČR) nenechala nikoho na pochybách, že patří mezi elitu, porazila své soupeřky na lopatky.
Umístění našich borců: přípravka III spojená váhová kategorie 20 a 22 kg – 2. místo – Matěj Hubáček (přišel o zlato vinou domácího trenéra/ rozhodčího), 4. místo – Tadeáš Mišech; váhová kategorie 24 kg – 2. místo – Simona Bartoňová, 3. místo – Tomáš Zatloukal, 4. místo – Ladislav Hučko, 5. místo – Michal Štěrba.

Kategorie mladších žáků: váhová kategorie 44 kg – 2. místo – Jan Kubáň (přišel o zlato vinou rozhodčího, který aplikoval své nové pravidlo); váhová kategorie 72 kg – 1. místo – Denisa Horáková.

 

Následné vyhlašování se změnilo také ve velkou frašku, kdy odměňování nejlepších zápasníků, bylo plně v režii polských zápasníků. Naše výkony byly zcela opomenuty, jako by, jsme se nezúčastnili. Z tohoto turnaje jsme odjížděli velmi rozčarováni, protože sport by měl být posledním místem pro aplikování takových špinavostí, toto patří jinam. Jediné pozitivní a pro nás smutné zjištění je podpora místního klubu od sponzorů, diváků. V tomto se máme ještě dost co učit. Za trenéry patří veliká slova chvály všem chlapcům a dívkám za jejich trpělivý přístup k této nespravedlnosti a pro příště máme aspoň ponaučení a při nejbližším možném setkání je přesvědčíme o našich kvalitách bez použití unfair pravidel. Děkujeme všem zúčastněným za pomocnou ruku a dobrou náladu v našem týmu. Poděkování patří i městu Krásná Lípa za poskytnutí odvozu na tento turnaj.