weby pro nejsevernější čechy

Jeď na Západ, mladý muži

V posledním týdnu teď už loňského roku jsem plnil společensko-rodinné povinnosti a tudíž opustil Čechy severní a vyrazil směrem na západ. Při té příležitosti jsem se zastavil také v Ostrově (pro nás pamětníky stále nad Ohří, i když se to už dávno z názvu vypouští). Taky máte potíž s mladou generací, že nelpí na věcech? Že by nejraději všechno „staré“ a „nepotřebné harampádí“ naházeli do kontejnerů? Naštěstí jsme ale my hromaditelé stále naživu a leckdo má možnost svou zálibu za nemalého zájmu veřejnosti ukázat. Někde hromadí muzea, někde soukromníci.

O betlémech se tu v průběhu času psalo poměrně mnoho. Nicméně je dobré si uvědomit, že (naštěstí) nejde o nějakou přísně krajovou specialitu a překvapivě mnoho exponátů je pořád mezi lidmi. A tím se konečně dostávám zpátky do Ostrova. Tam se totiž od 3. prosince do 15. ledna v kostele Zvěstování Panny Marie koná výstava betlémů.

Jádro výstavy pochází z rozsáhlých sbírek místního řezbáře a sběratele Václava Nekoly, který dokonce některé dny v prosinci předváděl své umění osobně a vlastnoručně. Vzácné exponáty z exotických zemí zapůjčil farář Jiří Hájek ze Stříbra, další exponáty pak jejich majitelé z Ostrova a okolí.

A to celé se nachází v kostele, který je součástí úžasného barokního komplexu klášterního areálu, zvaného Posvátný okrsek. Už když jsem se před časem dostal do opraveného kostelíka v Dolní Poustevně, říkal jsem si, že by se ti místní nadšenci pro varnsdorfský červený kostel měli kde inspirovat. To ale nic není proti tomuhle areálu barokních památek, soustředěných v okolí piaristického kláštera, navíc obklopených zámeckým parkem. Tady asi nikdo zbytečně nekecal a dokázal sem natáhnout pěkných pár milionů…

Kromě prohlídky expozice jsem neodolal a koupil něco informačních brožur. Nějak si nevzpomínám, že bych kdy slyšel o místní významné produkci porcelánu, či faktu, že starostou a donátorem Ostrova (pardon, tehdy jen a pouze Schlackenwerthu) byl Habsburk Leopold II. Toskánský.

Tagy