weby pro nejsevernější čechy

Sms, Krátké textové zprávy

 

Deska Krátké textové zprávy obsahuje navzdory názvu zprávy poněkud delší, nejkratší má tři minuty, nejdelší bezmála šest minut a jestli je možné všechny nějak zařadit, asi by se nejvíc hodilo označení šanson v tom smyslu, v jakém jsme si zvykli ho chápat Čechách. Tedy píseň, která se nezabejvá banalitami, má hlavu a patu a dohromady dává nějaký smysl.

 

Pro sebe razím ještě jedno označení a to dumky, protože jsou to písně zadumené, napsané a zazpívané spíš „dovnitř“ nežli „ven“.

Autorem všech desti písní na albu je Martin Schulz, novinář a publicista, později emigrant a pracovník Svobodné Evropy a po pozdějším návratu i moderátor a spoluautor televizního pořadu Sněží a ještě později – považte! – i starosta jedné menší obce na severu Čech.

Ten výčet je důležitý, protože jasně ukazuje východiska se kterými Martin pracoval při psaní písní.

Vykořeněnost, ztráta domova a hledání pevného bodu je patrná už v první písni, kde spíše deklamuje, než zpívá: cizina se mi nestala domovem/ale domov cizinou.

Smutný příběh navrátilců, který třeba Karel Kryl (mimochodem Schulzův spolupracovník z rádia Svobodná Evropa) nesl velmi těžce a komentoval ho dosti uštěpačně a razantně (aby ho nakonec nepřežil) prožívá Martin spíš s udiveným smutkem, jaký přichází na člověka na barové židličce kolem druhé ráno. Židle už jsou na stolech a barman by vás rád vypakoval domů, protože chce spát a zítra znovu otvírá.

Vlastně celá deska je tak trochu „noční“ a klidná, plyne jako řeka za domem a občas zdálky zahouká vlak; jestli čekáte nějakou vypalovačku, tady se nedočkáte.

Martin spíš než zpívá recituje a sděluje, jak bylo řečeno výše Sám to komentuje s úsměvem slovy, že „svůj tón už našel a další hledat nehodlá“, což je v pořádku, myslím; že by ale neškodilo občas si písničku trochu víc „zahrát“, právě ve smyslu podání šansonu, jako malého divadla a nezůstávat jenom roli nezůčastněného pozorovatele, který pozoruje i svůj život z pozice diváka.

Deska skupiny SMS Krátké textové zprávy není žádný střední proud, ale dospělá zpráva o stavu světa. Velkým plus je schopnost formulovat, slovy jedné z písní: „..ty mi neseš svět/ v kterym je lidem asoň rozumět/je to zázrak dělat ze slov věty/a ne fetiše a amulety.“

 

PS. Autorem fotek na bookletu je místní, Filip Molčan.