weby pro nejsevernější čechy

Ledopády nejsou pády na ledu!

Krásná Lípa, 3. 2. 2012 – Velké rampouchy zvané lidově ledopády díky trvajícím mrazům rychle dorůstají. Navzdory teplému lednovému počasí proto ani letos nebudou turisté o tuto hojně navštěvovanou zimní pozoruhodnost Českého Švýcarska ochuzeni. Atraktivní ledopády se nacházejí především v okolí osad Brtníky a Kyjov u Krásné Lípy. Pro lepší orientaci návštěvníků nainstalovala strážní a informační služba národního parku v terénu dočasné ukazatele, které zájemce dovedou k nejzajímavějším ledovým útvarům.


“Letošní ledopády jsou zajímavé především intenzivním přirozeným zbarvením, které je dané průsakem vody lesní půdou,” řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda, a dodal: “Rampouchy se utvořily sice teprve před nedávnem, již nyní však poskytují pěkný zážitek.”  

Přístup k ledopádům je letos poměrně pohodlný, sněhová pokrývka není příliš vysoká. Návštěvníci však musí počítat se zledovatělými úseky cest i s velmi nízkými teplotami ve skalnatých údolích národního parku. Kvalitní oblečení i obuv jsou nezbytností.

Ledopády vznikají následkem stékání a průsaku vody po skalách do roklí, kde po celý den panují teploty hluboko pod bodem mrazu. Voda po zmrznutí vytváří velké objekty připomínající vodopády či opony.