weby pro nejsevernější čechy

Šuby duby Amerika

Měli jste v minulých dnech dost? Dost bílé barvy, z níž bolí oči, dost stupňů pod bodem mrazu, dost námrazy na vnitřní straně oken v autě, dost zmrzlý kapesník v kapse? Řešení se vždycky najde, jen musíte plánovat trochu dopředu. Pas, vízum, letenky… a taky mít kam a ke komu letět. Ramona je město s cca 20 tisíci obyvatel, stát Kalifornie, blízko San Diega (a Mexika). Zatímco u nás je teď něco po poledni (12:38), tam je nad ránem (4:38, slunce vyjde za dvě hodiny), údajně momentálně mírně poprchává (relativní vlhkost 97 %) a je kolem 6 stupňů (tj. 43 Fahrenheita). Denní teploty někde kolem 12, do pátku se má udělat slunečno a teploty stoupnou až k 20 stupňům Celsia (68 Fahrenheita).

Moc jsme se toho zatím od dcery nedozvěděli, ale prý bohatě stačí sedět na verandě, koukat na palmy všech možných druhů a velikostí, mezi nimiž rostou jako plevel kaktusy, na zahradě pomerančovníky a pro místní velmi exotické jabloně. Všechno úžasně zelené… Podle místních prý ale netřeba závidět, když se u nás začnou objevovat první tóny zeleně, všechno u nich zvadne, zhnědne, zešedne (průměr teplot od června do září přes 30 stupňů Celsia). Už si údajně zmáčela boty na pláži, koupila pohledy a byla v pár obchodech.

Zvyká si na jejich stlaní postelí, točící kliky, divné vypínače, sprchovací kouty, individuální večeře, americké rozměry a fotí a fotí. Zatím tedy pár ukázek oné zmíněné zeleně.

{module ramona}