weby pro nejsevernější čechy

Losos, kterého adoptujete pomocí DMS nechcípne, jeho virtuální život může být věčný

Už na podzim minulého roku se mohl každý, kdo adoptoval malou rybku pomocí DMS, zúčastnit vypouštění lososů do řeky Kamenice v Českém Švýcarsku. Nyní si mohou adoptivní rodiče vytvořit vlastního virtuálního lososa pomocí facebookové aplikace na stránce projektu.

Ten, kdo podpoří návrat lososů odesláním DMS, obdrží v odpovědi unikátní kód, který mu umožní vytvořit si vlastního virtuálního lososa. Toho může pojmenovat, zvolit mu pohlaví a po zadání kódu zaslaném ve zpětné SMS vybírat i mezi řadou doplňků.

„Jedná se o další krok, kterým chceme do projektu zapojit veřejnost, a také jistou formu odměny v hravé podobě všem, kdo na Návrat lososů přispívají,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. „Věříme, že prostředí sociálních sítí nám pomůže získat další příznivce i drobné donátory programu,“ dodává.Aplikace funguje v rámci facebookové stránky Návratu lososů na adrese www.facebook.com/navratlososu. Kreativní návrh aplikace zpracovala agentura PR klinika, která se na reintrodukčním programu Návrat lososů dlouhodobě podílí spolu s hlavním partnerem projektu, norskou značkou King Oscar. Programování aplikace zajistil COEX, grafika a ilustrace pocházejí od Dany Svobodové.

LINK

O projektu Návrat lososů

Projekt Návrat lososů vznikl ve spolupráci Národního parku České Švýcarsko a Českého rybářského svazu. Lososi byli v naší republice naposledy spatřeni v 50. letech minulého století. Donedávna u nás byli považováni za vyhynulý druh. Způsobilo to zejména silné znečišťování jejich přirozeného prostředí a rozsáhlá výstavba vodních děl, které následně znemožnily lososům návrat z moře zpět do horních toků domovských řek, kde přiváděli na svět nové generace. Projekt si klade za cíl získat finanční prostředky na nákup malých lososů obecných a obnovení jejich populace v Českém Švýcarsku. Veškeré odborné práce zajišťuje Správa národního parku České Švýcarsko ve spolupráci s občanským sdružením Český rybářský svaz.
Pomocí DMS adopčního programu přispělo na reintrodukci lososů v Národním parku České Švýcarsko už 4440 lidí.

Každý, kdo od dnešního dne odešle DMS, si může vlastního lososa adoptovat i virtuálně.