weby pro nejsevernější čechy

Vaječná krize má své vítěze

V době kdy stačí, aby slepice snášela obyčejná vejce a ta jsou stejně zlatá, kdy obchodní řetězce zvyšují jejich cenu a rodiny s dětmi večeří jedno vejce na tvrdo jako vyhlášenou lahůdku narazíme na podnikatele, kteří tuhle situaci předpokládali a založili na tomto předpokladu svoji živnost.

Cpou se vajíčkovým salátem, zajídají ho ruským vejcem a zapíjejí vaječným koňakem.

Jeden z nich nám poskytl rozhovor za slib, že jeho identita nebude prozrazena.

Nejde o mě, ale o slepice, řekl nám.

Jak se v současné vaječné krizi daří vaší slepičí farmě?

Moment, počítam peníze…. o žadné krizi nevím. Naopak, plánujeme zvětšit výběh pro slepičky aby měly více prostoru a slunce. Zaslouží si to.

Měl jste už vloni na podzim nějaké signály, že bude o vejce nouze? Pracoval jste s tímto modelem při přípravě business plánu?

Tak abych řekl pravdu, ty signály už sleduji dlouho. Konkrétně se nejednalo pouze o vejce, ale o potraviny jako takové. Děsila mě především jejich kvalita. Také nesmíme zapomenout na krizi, o které jsme před 2 lety slyšeli snad všude. Ty signály mi říkaly, že by človek měl využít všechen prostor k tomu aby si zajistil kvalitní a cenově dostupné potraviny. Krom slepic se ze me stává i pěstitel. A dnešní doba mi dáva najevo, že jsem na správné cestě.

Plánujete expandovat na zahraniční trhy?

My jsme malá farma, ale pokud máte na mysli město za řekou, tak ano. Ale jeden nápad do zahraničí by tu byl. Ptačí budky.

Všimli jste si, že ptáků stále přibývá? A vejce snášejí všichni!