weby pro nejsevernější čechy

Větší lexikon pro zamilované, Jiří Suchý

Mám tady hromadu knih a nevím, kterou dřív, ale protože je (zrovna) tak hezky a nemusí se (zrovna) topit a slečny i paní (zrovna) se tváří tak přívětivě, šáhl jsem po Větším lexikonu pro zamilované, který sepsal Jiří Suchý. Ačkoli se kniha jmenuje Větší lexikon, je spíš menší až kapesní, ale poskytuje dostatek hesel, která člověka uvedou do tématu. Jiří Suchý je originální a vtipný. Knížka se může hodit i navzdory věnování, které praví: Tuto příručku připisuji jisté Bělině, do které jsem se kdysi zamiloval bez příručky.
Ale honem několik hesel:
Ach je citoslovce. Má tedy co dělat s citem. Používají ho převážně ženy, a to k vyjádření blaženého pocitu, nebo alespoň k jeho předstírání. Pokud použijí samotného ach, je to dobré. Širší tvar ach ne, nebývá u mužů příliš oblíben – obvykle to však nebývá poslední slovo. Ach je slůvko romantické a dnes se vyskytuje spíš v literatuře než ve skutečném životě. Vyskytne-li se však ve skutečném životě, pak to stojí za to.
Dítě je drobná bytůstka přicházející oznámit těm, kteří se zamilují, že jejich láska se nerozplynula v povětří a že tudíž není třeba trpět pocitem marnosti.
Chambre séparée je malý oddělený prostor ve vinárně nebo v baru, který, kdyby mohl mluvit, našel by jistě dost posluchačů, zároveň by však ztratil hodně návštěvníků.
Kámasutra aneb Poučení o rozkoši, je staroindická kniha, která nám nekompromisně oznamuje, že v oblasti smyslné lásky jsme dnes žabaři a půjde-li to takhle dál, stane se z erotiky nezáživná záležitost, do které se nikdo nepohrne.
Nevěra – změna programu, která nebývá vyhrazena.
Ňouma – muž, který osloví dívku deset minut po jejím odchodu.
Rande (z francouzštiny) název pro schůzku, na kterou pán přichází s kyticí a dáma se zpožděním.
Šněrovačka je lekce, kterou udělili secesní módní návrháři Přírodě.
Úsměv je nejkrásnější ozdoba lidské tváře. Sluší ženám i mužům, ženské úsměvy bývají jen díky rtěnkám o poznání výraznější. Mnohé slouží za návnadu, na kterou muž snadno zabere a pak marně po zmizelém úsměvu pátrá. Úsměv, který splnil své poslání, je náhle nezvěstný. Mnohdy bývá tento poslední úsměv zaklet do svatební fotografie.
A Ypsilon je nejerotičtější písmeno abecedy.