weby pro nejsevernější čechy

Rumburští kriminalisté si na své konto připsali další úspěšný zásah (šťára v Krásné Lípě)

Krásná Lípa – Dnes (11.4.) krátce po poledni obsadili kriminalisté z Rumburku Stanici technické kontroly v Krásné Lípě a zadrželi pět osob pro podezření z legalizace kradených vozů.

 


„Celá dnešní akce je výsledkem několikaměsíčního pátrání a navazuje na zásah proti desetičlennému gangu zlodějů aut, který jsme zadrželi v minulých dnech,“ vysvětluje šéf rumburských kriminalistů Jiří Kulhavý. Podle něho právě technici z Krásné Lípy umožňovali zlodějům kradené vozy legalizovat. „Předvedli jsme pět osob k dalšímu vysvětlení. Kolik z nich bude obviněno nelze zatím říci, vše je dosud předmětem dalšího šetření,“ dodává Jiří Kulhavý.
„Zaznamenali jsme zde desítky vozidel, u nichž byla provedena technická kontrola, aniž by kdy byly fyzicky na této stanici přítomny. Stačilo jen vyrobit falešný doklad o uskutečněné technické kontrole vozidla, se kterým dotyčná osoba pak požádala o zaregistrování do centrálního registru vozidel a technický průkaz, a tím byla legalizace vozu dokončena,“ vysvětluje další kriminalista Ladislav Cvik.


Kolik kradených a nelegálně schválených vozidel krásnolipskou stanicí prošlo nyní řeší Státní odborný dozor Ministerstva dopravy. Součinnost odboru s rumburskými kriminalisty potvrdil i tiskový mluvčí ministerstva Martin Novák. „Na základě zjištění k jakým skutkům a pochybením na této stanici došlo, a kterých techniků se to týká, vyvodíme závěry, které budou dále předány na krajský úřad k dalšímu šetření. Pokud se prokáže vina daného pracovníka, může mu být odejmut i průkaz technika. O jeho trestní odpovědnosti pak budou rozhodovat orgány činné v trestním řízení,“ uvedl Novák.


Kolik zadržených osob se dopustilo nezákonného jednání policisté zatím nechtějí uvádět. V tuto chvíli jim hrozí obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti, za což mohou být odsouzeni na tři až osm let.
Koncem března rumburští kriminalisté spolu se zásahovou jednotkou zlikvidovali desetičlenný gang ze Šluknovského výběžku, který se měl specializovat na krádeže aut. V policejní síti uvízlo devět členů gangu, včetně jejich šéfa z Bulharska.
Zadržen byl také pracovník autoservisu, který údajně na kradených vozech falšoval sériová čísla.
Při domovních prohlídkách bytových i nebytových prostor v Rumburku a jeho okolí nalezli policisté sedm automobilů se změněnými identifikátory. Většinou se jednalo o vozy značky škoda, dále jeden volkswagen a jeden ford. Dále byly nalezeny vyplněné technické průkazy i jejich čistopisy.


Skupina se specializovala na krádeže aut, která se dají snadno prodat, například superby, octavie a passaty. Gang operoval nejen na území Česka, ale také sousedního Německa a Polska. Zde také kradená auta gang prodával.
gdo