weby pro nejsevernější čechy

Jak se žilo, když se pilo…

V Krásné Lípě v sobotu 25. dubna 2015 přibylo další místo, kde stojí za to se zastavit. Nebo lépe řečeno, je o důvod víc zajít do zdejšího křinického pivovaru.

Jak už bylo před časem avizováno, došlo v přednáškové místnosti pivovaru k otevření nové stálé expozice, která se věnuje „starým zlatým časům“ pod sloganem Jak se žilo, když se pilo Krásnolipské pivo. Je tu ke shlédnutí a čtení celá řada textů a obrázků o historii pivovarnictví ve Šluknovském výběžku a městě Krásná Lípa. Jako důkaz toho, že se nejedná o nějaké jen tak letem světem, stačí uvést jméno autora obsahu – Mgr. Jan Němec. Ti, kdo navštěvují zdejší přednášky, už část materiálů znají (pivovary, Krásná Lípa). Ovšem podstatná část je prezentována veřejně poprvé, byly použity mnohé zahraniční materiály a archivy, stejně jako soukromé sbírky.

Nezbývá než se těšit, že bude dodržen plán pětiletky. Ke 150 výročí města v roce 2020 by totiž měly vyjít reprezentativní publikace, věnovaná městu, která doplní další mozaiku historie našeho regionu.