weby pro nejsevernější čechy

Krajka pokaždé jinak (v Centru textilního tisku v České Lípě)

V úterý 28. dubna 2015 večer zahájila v Centru textilního tisku v České Lípě vernisáž výstavu s názvem Krajka pokaždé jinak, která tu bude k vidění v rámci otvírací doby až do 21. června 2015.

I když to do České Lípy máme přece jen přes kopec za roh, zajel jsem se na vernisáž podívat. Jednak se mi tu minule líbilo, jednak jsem se tu podle očekávání potkal s lidmi, které znám, a do třetice – mezi exponáty objevíte i dílka třeba z Varnsdorfu. Paní Mirka Pravdová, krajkářka z Kamenického Šenova, organizátorka výstavy, dala dohormady různorodou kolekci – jak regionálně (od severních Čech po Prahu), tak technicky – (od klasiky po prostor, od výtvarných děl po užitnou krajku, od vláčky po drát). Půdní expozice výstavě svědčí, je tu nač se dívat a není kam pospíchat.

Vernisáž zahájili hrou na kytary žáci Základní umělecké školy v České Lípě Petr Šubrt a Vladimír Beránek, přítomné přivítaly ředitelka CTT i organizátorka výstavy. Krajky jsou první z plánovaných výstav, které se budou věnovat propagaci řemesel, takže jsem tu zjevně nebyl naposledy. A jak jsem poslouchal hovor přítomných, mnozí (tedy spíše mnohé, žen byla silná převaha) tu byli vůbec poprvé, i když jsou místní či z nedalekého okolí. Tak se přidejte k těm, kteří tohle místo znají – a pokud si třeba naplánujete cestu, pak cituji jeden ze zdejších plakátků: „Co je herdule a co je podvinek a jak vůbec vypadá paličkování? Pokud Vás to zajímá, přijďte se podívat na autorku výstavy, jak pracuje, a pokud budete chtít, můžete si toto staré řemeslo vyzkoušet – vždy v úterý od 10:00 do 15:00 v Centru textilního tisku v České Lípě.“

Tagy