weby pro nejsevernější čechy

Barevné nebe nad Děčínem

Ohňostrojem, který se stal už pro Děčín tradiční, odstartovaly místní městské slavnosti. Ty svým sportovním i kulturním programem naplní všechny víkendy do konce měsíce května.

Tuto sobotu půjde hlavně o sport, protože se na parkovišti pod Tyršovým mostem uskuteční závod Českého poháru v trialu, jakési adrenalinové akce se odehrají na nedalekých ferratách a kdo se bude chtít vytrojčit i jinak, na protějším Smetanově nábřeží bude dunět pořád nějaká muzika a pištět atrakce. Pokud se přece budete chtít oddat troše umění, můžete se uchýlit na Mariánskou louku, kde dostanou svůj prostor sochaři. Jelikož ovšem sochají většinou motorovými pilami, moc klidu neužijete ani tam.

Ale vraťme se ještě slovem k samotnému večernímu ohňostroji. Čtvrthodina světelných efektů určitě potěšila všechny přihlížející, kteří obsypali Tyršův most a všechna ostatní dostupná místa. Kompozice na hudbu nezničitelných Queenů nemohla zklamat a byla odměněna potleskem. Jenom bylo takové zábavné, že celý program zahájila skladba God save the Queen (což je mimochodem i Britská hymna), a to zrovna v den, kdy v Británii oslavil David Cameron přesvědčivé volební vítězství svých konzervativců. Pokud by se Děčín takto stylově k oslavám britské pravice připojil, bylo by to hezké oživení na tom narudlém českém severu, že?