weby pro nejsevernější čechy

V Rumburku se poprvé snídalo na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů

Na hřiště před farou v sobotu 9.května přišlo 18 dospělých a 19 dětí na piknik Férová snídaně NaZemi, letos v Rumburku poprvé, aby podpořili fairtradové a lokální pěstitele.

Počasí nejprve moc optimisticky nevypadalo, ale před desátou vysvitlo sluníčko a mohlo se snídat opravdu na zemi. A také bylo co: domácí koláče a voňavé pečivo, sýry z obchůdku Žijeme zdravě a z místní farmy, domácí pomazánky a marmelády, domácí vajíčka, faitraidová čokoláda z čokoládovny Mana, zdarma faitraidový čaj a káva. Ochutnávalo se a klábosilo, hlavně o tom, odkud který sýr je, kde se co nakupuje, kdo co pěstuje atd. V půl jedné při rozloučení nikdo nemyslel na oběd. Snad jen děti, které si užívaly hřiště a pískoviště, omalovánky, balónky a neměly moc čas ochutnávat. Piknik proběhl na Světový den pro fair trade. Spolu s Rumburkem se fairtradově snídalo na dalších více než 130 místech po celé České republice. Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje, shrnuje: „ Férové snídaně jsou příjemnou komunitní akcí, během které se setkávají aktivní jednotlivci i rodiny, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování. Loni se piknikovalo na 119 místech republiky a nečekali jsme, že letos počet překonáme.“ Další informace o Férové snídani NaZemi naleznete na www.ferovasnidane.cz.

Děkuji všem, kdo přišli a snídani podpořili. Věřím, že příští rok se nás sejde ještě víc. Vždyť jde o dobrou věc, která je zaměřená na místo, kde žijeme, a na spravedlivé ohodnocení pěstitelů. Fotky a skvělé recepty z akce najdete na www.kotátko.sdb.cz nebo na našem facebooku Mateřské centrum Koťátko.

Za mateřské centrum Koťátko Adéla Běličová – koordinátorka akce

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Tagy