weby pro nejsevernější čechy

Pozor na podvodníky! Mámí peníze ze seniorů!!

Krásnolipští a varnsdorfští policisté v uplynulých dnech zaznamenali dva případy podivného jednání neznámého muže. Volající muž telefonicky zkontaktoval seniorky z obcí ve výběžku, kterým se představil jako jejich vnuk a požadoval po babičkách vydání finanční hotovosti.

V prvním případě se jednalo o částku sto tisíc, v druhém případě o polovinu menší. Obě oslovené ženy o své peníze naštěstí nepřišly, jelikož v jejich dosahu se nacházely moudré a bystré příbuzné, které jim ve vydání peněz zabránily. Oba případy již prošetřují rumburští kriminalisté s ohledem na přečin podvodu.
Policisté by touto cestou chtěli vyzvat čtenáře k větší obezřetnosti. Pokud máte ve svém okolí seniory či osoby, které volně disponují s finančními prostředky a hrozí riziko jejich zneužití, apelujte na své nejbližší a požádejte je o velkou obezřetnost. Učiňte společně taková opatření, která Vaše nejbližší ochrání před nechtěnými ztrátami peněz. V případě, že někdo z Vás bude kontaktován možným podvodníkem, neváhejte se obrátit na nejbližší policejní oddělení či tísňovou linku 158.

Jak se vyhnout podvodu :
· Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.

· Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.

· Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

· Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.

· Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

· Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.

· Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.

· Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.

· Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.

· Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

nprap.Petra Trypesová

Tagy