weby pro nejsevernější čechy

Loretu Rumburk při Loretánské muzejní noci 2015 zaplnily dětské pěvecké sbory

Loreta Rumburk má za sebou další ročník Loretánské muzejní noci 2015. Do barokní sakrální památky si v pátek 15. května 2015 našlo cestu pět stovek návštěvníků.

Ve večerních hodinách je sem přivedl devátý ročník akce, která se pořádá v rámci celorepublikového Festivalu muzejních nocí. Během tříhodinového programu v Loretě Rumburk vystoupily desítky zpěváků z dětských pěveckých sborů z Rumburku – kroužku Zpívání s kytarou Základní školy Pastelka, sboru Čtyřlístek při Základní škole U Nemocnice, sboru Zpěváček Základní školy V. Kováře a sboru N.T.C. Gymnázia Rumburk. Vystoupení pěvecký sborů doplnila recitační pásma v podání studentů Gymnázia Varnsdorf. Meditativní tečku obstaral ve Svaté chýši Petr Kopejka se svými Písněmi ticha. Po celý večer byla k vidění byla Expozice církevního umění Šluknovska, výstava fotografií Život kostelů Broumovska či pašijový betlém v křížové chodbě. Rychlostí blesku mizely bramboráky varnsdorfských skautů a horká čokoláda z Many. Děti vytvářely obrázky s motivy loretánské noci, dřevěné medailony s Loretou a lepily domečky. Tvořivé dílny připravil Dům dětí a mládeže Rumburk, Oblastní charita Rumburk a Mateřské centrum Větrník.

Loretánská muzejní noc 2015 je jedinou svého druhu v Českém Švýcarsku, v Loretě Rumburk se koná od roku 2007. Akci uspořádala Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien a JVB Rumburk. Spolupořadatelem Loretánské noci 2015 bylo Město Rumburk.

Klára Mágrová

Tagy