weby pro nejsevernější čechy

Rumburské gymnázium se proměnilo v evropské státy

Minulé úterý 12/5/15 zažila budova rumburského gymnázia menší přestavbu. Do učeben se totiž na jeden den nastěhovalo devět evropských států. Projekt ke Dni Evropy připravují již několik let studenti třetích ročníků a pokaždé se dočká velkého úspěchu i z řad veřejnosti.

Den Evropy se na gymnáziu slaví nevšedním způsobem. Skupina studentů ze třetích ročníků si vylosuje jednu evropskou zemi a má za úkol pro ni vytvořit co nejzajímavější prezentaci. Vítán je jakýkoliv nápad, který kreativně přiblíží specifické znaky dané země. Typické tradice, slavné osobnosti, vynálezy, různé památky a hlavně kuchyni, neboť okusit zemi i vlastním chuťovým smyslem se stalo v posledních letech tím nejlákavějším.

To vše však obnáší dlouhé přípravy od nekonečného barvení obrovských kartonů namísto vysokých Alp po přemýšlení o samotné realizaci například finské sauny. Den dopředu tedy studenti zůstávají ve svých státečcích uvnitř školy ještě dlouho odpoledne a v brzkých ranních hodinách před vypuknutím celé akce ochotně sestavují konstrukce ze židlí, stolů a různých kartonů. Výsledek poté opravdu stojí za to. Obvykle střídmě vyzdobené učebny najednou dostanou pestré barvy a všemožné vůně jídel.

Letos byla možnost navštívit tyto státy: Rakousko, Lucembursko, Litva, Kypr, Maďarsko, Finsko, Dánsko, Chorvatsko a Slovinsko. Na cestě po škole bylo možné všimnout si různorodosti prezentací. Na první pohled sice mohou budit dojem, že jsou si velmi podobné, každá skupina však uměla nadchnout něčím jiným.

Rakouskými Alpami plnými lyží se nesla Malá noční hudba, zemí tisíců jezer nás provázela tradiční finská rodina, Litvou zase tamní sprejer s basketbalistou. Na Kypru se konal květinový festival, Dánsko lákalo svým foto-koutkem a několika druhy dortíků. Procházka Lucemburskem byla zároveň procházkou v čase s palačinkou jako bonusem, k mání byla ale i maďarská klobása, slovinské medvědí maso, chorvatský dalmácký pudink a další jiné pochoutky.

Studenti svoje úkoly splnili opravdu solidně a mnozí si z takového velkého projektu, který musí téměř sami vést a organizovat s minimálním zásahem učitelů, odnesli cenné zkušenosti. I po skončení se aktivně zapojují do debat ohledně vylepšení celého chodu projektu. Těšit se tedy můžete i příští rok a poznat evropskou kulturu uvnitř secesního gymnázia s námi.

Den Evropy ve fotografiích; Martina Šťastná:

Tagy