weby pro nejsevernější čechy

Frťala končí ve Varnsdorfu: Splnili jsme to, co jsme si řekli. Chtěl jsem to dotáhnout do konce

V nejlepším se má skončit? Tímto heslem se nejspíše řídí dosavadní trenér FK Varnsdorf Zdenko Frťala. Po tom, co vybojoval úžasný postup „žlutomodrých“ do Synot ligy, odstupuje z pozice trenéra a mančaft bude muset převzít někdo jiný. Frťala odchází z Varnsdorfu s cenným druhým místem, ale také s trofejí nejlepšího trenéra Fotbalové národní ligy.

Momentálně se ve Varnsdorfu řeší, jestli vůbec budou peníze na první ligu. A především na stadion, který by se musel kompletně zrekonstruovat, případně postavit nový. Do toho přišla zpráva, že trenér Zdenko Frťala končí. Hráči ho sice přemlouvají, aby si to ještě rozmyslel, ale on si stojí za svým rozhodnutím, které v něm zrálo už delší dobu.

 JT 1368

Není vám líto, že právě teď odcházíte? Jestli se Varnsdorf opravdu rozhodne postoupit, mohl jste vést Varnsdorf v první lize, není tohle ta pravá výzva?

Ve Varnsdorfu jsme si splnili hodně výzev, tohle už přenechám někomu jinému. Cítím, že potřebuji nějaký nový impuls.

Kdy padlo Vaše rozhodnutí, že odejdete? Vypadá to, že jste byl rozhodnutý už delší dobu.

Několik dní to ve mně bylo, hodně jsem o tom přemýšlel. Samozřejmě mě to mrzí, ale všichni to tu přijmuli, i pan Gabriel (ředitel klubu), za což jsem rád.

Proč vůbec odcházíte? A kam?

Splnili jsme to, co jsme si řekli. Po podzimu jsem odmítl několik nabídek s tím, že to tu chci dotáhnout dokonce. K odchodu mám i rodinné důvody, je toho víc. Kam přesně půjdu, to ještě nevím, žádnou smlouvu jsem zatím nepodepsal. Možná to bude Slovenko, možná taky ne.

Už se ví, kdo přijde po Vás?

To je ještě v jednání, oznámil jsem odchod s předstihem, aby měl pan Gabriel prostor najít někoho nového.

Když jste před pěti lety převzal mužstvo, dovedl jste si vůbec představit, že s ním vybojujete první ligu?

Měli jsme různé ambice, ale o něčem takovém jsme se tady vůbec nebavili. Chtěli jsme stabilizovat tým ve druhé lize. Jenže hráči, kteří se tu nakonec objevili, dokázali vytvořit něco, co nikdo nečekal.

Jste teď na odchodu, takže už není od věci se zeptat, jak vy osobně vidíte šance hrát Synot ligu? Doporučujete Varnsdorfu, aby do toho šel?

Je tu více faktorů, které o tom rozhodují. Především ty sportovní, organizační a ekonomické. Potřebovali bychom posílení jak na poli peněžním, tak hráčském. Ale žádná velká jména, měla by se tu držet stále stejná filosofie. Tenhle postup byl založen na hráčích, kteří fungovali především jako jedna parta. Jsou to hladoví buldoci, kteří šli za svým cílem. Působení v Synot lize by rozhodně nebylo jednoduché, je tam jiný tlak a jiná kvalita. Každopádně v minulosti Varnsdorf ukázal, že dokáže hrát vyrovnanou partii i s prvoligovými celky.

 JT 2976