weby pro nejsevernější čechy

Království za řemeslo!

Správně bych měl ale vykřiknout – Království za někoho, kdo to řemeslo ovládá! Ne, nemyslím si, že je taková spousta šlendriánu mezi lidmi se šikovnýma rukama, jde mi o to, jak ty lidi sehnat, objevit, získat pro svůj problém, vetřít se do jejich diáře – to je oč tu běží.

Představte si, že vám někde začalo něco prosakovat, nebo někde něco přestalo svítit, v okapu se objevila díra, někde je potřeba něco přizdít, protože to už vážně a opravdu celé upadlo… prostě všechny ty domácí závady, které nejdou vzít a někam odvézt k opravě. Kdy je třeba přilákat fachmana k vám domů. Co uděláte, kde ho seženete?

Udělal jsem si takový malý namátkový průzkum mezi svými blízkými a známými, jak to lid z maloměst a vesnic v okolí řeší. Vyšlo mi zhruba toto:

Řemeslníka znám osobně – ideální varianta

Znám někoho, kdo ho zná

Znám někoho, kdo řešil stejnou domácí závadu

Znám místo (hospodu), kde je k zastižení….a mnoho podobných variant

Vlastním ještě staré papírové zlaté stránky, které se ještě nemýlí

.

A pak po mnoha dalších variantách … v tomto komunikačním století … jen jeden člověk zkusil použít … internet. Byl jsem to já.

Vyhledávačů je dostatek, Odkazy na řemeslníky tam jsou. Vyplnění kontaktů a popis závady, kterou potřebujete vyřešit, nevyžaduje vysokoškolské vzdělání. Jen jedno se nedaří – nikdo se mi nikdy zpátky neozval. Nevím, jestli ti fachmani tenhle příjem zakázek ignorují, jestli se k nim zprávy vůbec dostanou, či zda vůbec vědí, že jsou v takových seznamech uvedeni, ale žadatel se reakce většinou asi nedočká. Co přijde ovšem vždycky a pravidelně, je dotazník správce serveru, jak se vám služba líbila, a jak vám vyhovuje. Je těžké si někdy udržet slušnost a nadhled.

Nakonec jsem s komunikační technikou kapituloval a využil možnost – znám někoho, kdo zná někoho, kdo ho zná – a na potřetí to asi vyšlo. Ještě si nevýskám, protože jsem teprve v pořadí, ale už jsem prorazil do diáře onoho řemeslníka. To je stejně náročné, jako ho přilákat na první obhlídku práce. Pochopil jsem to, když přede mnou vytáhl svůj telefon a povídá „Počkejte, já á tady mám spoustu neznámých čísel, tak si vás uložím pod jménem…“ Byl jsem vybrán!

Myslívám někdy na osamělé starší lidi v domcích, kterým se něco porouchá, a kterým už papírové zlaté stránky nepřijdou a ti jejich známí už pověsili řemeslo na hřebík…. nebo na nově přistěhovavší, kteří to tu ještě neznají. Jakpak jim to asi jde? A jak to řešíte vy? Napište to třeba na můj mail casar@centrum.cz, nebo na redakční facebookovou stránku k odkazu na tento blog. Třeba se z toho narodí zajímavá zkušenost.