weby pro nejsevernější čechy

Revizor (neboli: některé věci se nemění; nikdy)

Nikolaj Vasiljevič Gogol měl před smrtí nával docela slušných depresí a zemřel mlád dvaačtyřicet let. Jeho dílo není nikterak rozlehlé, ale je zásadní. Když zadáte do vyhledavače spojení Gogol — Revizor, vyskočí na vás celá řada prefabrikovaných rozborů této divadelní hry. Pro každého, kdo chce vědět, o co v Revizorovi jde, by ale bylo lepší na tuhle hru zajít. Třeba na inscenaci, kterou jednou za čas uvádí divadelní sobor Jirásek. Vzali Gogola, rozložili ho na prvočinitele a pak ho zase složili dohromady. Je a není to Gogol, je a není to Rusko. A je to celkem veliká legrace.

Soubor Jirásek tuhle hru uváděl před dávnými lety a nyní se k ní sporadicky vrací. Naposledy ve čtvrtek 11/6/15 na letní scéně Vodního hradu Lipý. Na představení dorazila stovka platících diváků a neplatící reportér výběžku.eu.

Ta historka o revizorovi je vlastně už notoricky známá, divadelníci s ní nakládají volně a zejména dialogy by asi Nikola Vasiljevič nepoznal. Je to ovšem součást hry, na kterou záhy přistupují i diváci, je to vtipná a bujará klauniáda, kde je dost místa na improvizaci. Protože se jedná o soubor zkušený a sehraný, nedostanou se herci nikdy tak daleko, aby se nedokázali vrátit do půdorysu, který jim určil scénář.

Tady jsou fotky z představení:

Mimochodem Revizor na Vodním hradě zahájil letní sezonu, Jirásek se tu představí ještě na jejím konci s hrou Wiliama Shakespeara Jak se vám líbí, jak se vám líbí (kterou před časem uvedli i v Rumburku).

A ještě videjko:

Tagy