weby pro nejsevernější čechy

Mazaní houmlesáci…

Představte si, že žijete někde uprostřed afrického kontinentu. I když nejste úplná nula, daří se vám čím dál hůř. Je celkem jedno, jestli je to kvůli šejdířské vládě a hordě jejích úředníků, nebo věříte zrovna ve špatného boha, nebo jste z jiného kmene, než zrovna vládnoucí většina, nebo co já vím…

Prostě nabudete dojmu, že na ulicích je už příliš mnoho lidí se samopaly (evropskými) a rozhodnete se ochránit svou rodinu tím, že odejdete. V okolních zemích to nevypadá lépe, často spíš hůř, a tak zamíříte do Evropy.

Taková cesta do Evropy prý průměrně přijde asi na tři tisíce dolarů na osobu. Takže prostě nemůžete být nějaký houmlesák, který běží jen za těmi výhodami. Musíte ty peníze mít. Za tři tisíce dolarů by valná většina Afričanů z centra kontinentu dokázala žít (a v průměru žije) celé roky. Vy však máte čtyřčlennou rodinu a tak musíte mít těch úspor čtyřikrát tolik. Částka veliká i pro mnohého Evropana.

Představte si tedy, že se všeho vzdáte a odejdete za bezpečnějším bytím. Přivezou vás k moři, které jste možná nikdy neviděli, nasáčkují vás na bárku jako kuřata v drůbežárně a máte-li štěstí, přepraví na druhý břeh. Jak zoufalý člověk musí být, aby to podstoupil? Nebo vážně uvěříme tomu, že všechny ty tisíce lidí denně jsou vypočítavý potvory?

Na druhém břehu skončíte v nějakém plachtovém táboře s tím, že nikdo neví, co s vámi bude. Jste možná lékař, učitel … rozhodně jste někdo, kdo dokázal nashromáždit peníze na tuhle jednosměrnou cestu do nejistoty … a tady vás natáčejí jako houmlesáka – s darovanou igelitkou a lahví balené vody v ruce.

A to je ideální stav pro malého středoevropského premiéra, aby vás označil za ekonomické migranty, tedy za ty, kteří hledají jen mazané výhody. Pro premiéra, který už prokázal vydatnou dávku zbabělosti při projednávání sankcí proti Rusku, a který je teď ochoten celou vahou své nízké osobnosti se handrkovat o to, zda do země vpustíme tisíc těch zoufalých lidí, nebo dva. Bez ohledu na to, že právě k nám ti lidé vůbec nemíří.

Není to tak dávno, kdy k nám ryze ekonomičtí migranti mířili. Byli z Ukrajiny, byli to lékaři, učitelé, rentgenologové, historici a další vážené profese, kteří tu v montérkách postavili rukama mnoho domů, silnic a mostů. Byli tu jenom vydělávat, byli jich tisíce …. a nestalo se vůbec nic. To ale už nikdo nepřipomíná, to asi bylo něco jiného, protože jenom prostě nebyli z Afriky….