weby pro nejsevernější čechy

Ich bin ein Berliner!

Nabídka na výlet do Berlína se neodmítá. Cesta je to z výběžku dlouhá a trnitá, kor když jsme do hlavního města Německa zamířili v době, kdy se tam odehrávalo finále Ligy mistrů. Minulý rok jsme stejnou dálku jeli kvůli památkám, tentokrát jsme se zaměřili na geocaching.

Kdo ještě nezná geocaching, tak pro toho stručně: jde o celosvětovou hru, ve které pomocí GPS hledáte schránky se zápisníkem, do kterého po nálezu vepíšete své „kačerské“ jméno. Svou pouť jsme začali na Alexanderplatz. První jsme se samozřejmě sháněli po toaletách. Tady platí, že za velkou cenu dostanete velkou kvalitu. Prkýnko se totiž po každém spláchnutí samo očistí.

Jinak jsme zavítali k notoricky známé Fernseheturm a pokračovali dále. Berlín, to je město plné života. Tentokrát jsme si všímali života každodenního a pro nás velmi vyčerpávajícího. Po celodenním bloumání nás šokovalo zjištění, že jsme se pořád motali v maličkém rádiusu kolem televizní věže a z Berlína viděli možná tak jeho setinu.

Kešky jsou v Berlíně na každém rohu, avšak není všechno zlato, co se třpytí. Některé stojí za starou bačkoru nebo se mezi lidmi opravdu nedají najít. Příkladem je objekt uprostřed paloučku, na kterém leží desítky lidí. Zhola nemožné. Městský geocaching je tak trochu adrenalin.

Co mě na tomhle městě neskutečně vytáčelo? Kola. Všichni tu totiž jezdí na kole. Do Česka tento trend pomalu proniká, v Berlíně se už s bicykly lidé sžili. Cyklisté mají svůj pruh na chodníku, občas jim ten pruh zmizí, pak cinkají, co to jde. Každou chvíli mi tedy někdo prosvištěl kolem ruky a já už se s hrůzou v očích otáčel pokaždé, když jsem zaslechl šustění gumy.

Když na jídlo, tak na bratwurst. Centrem Berlína procházejí desítky chlapíků, kteří na sobě mají nainstalovaný preparát obsahující gril s klobásami. Za velmi příznivou cenu chutnají báječně.

Trochu problém je v Německu s WiFi. U nás nedáme bez internetu ani ránu a jsme zvyklí na bezdrátové připojení v každé putyce. V Berlíně to je jinak.Žádná volné WiFi, když už, tak zaheslovaná a těžce přístupná. Běžnou praxí je placení za připojení v různých hotelech a penzionech, ikdyž jste v seznamu ubytovaných.

K navštívení doporučujeme krásná místa podél řeky, kde jezdí výletní lodě snad častěji než auta na hlavní třídě. Krásně jsme si také odpočinuli na travnatých plochách u Reichstagu. Každopádně je Berlín nádherné a inspirativní město, kam se vždy rádi vrátíme.