weby pro nejsevernější čechy

Slávek Klecandr v Kytlicích

Zveme vás všechny na první letní koncert do kytlického kostela na Slávka Klecandra ze skupiny Oboroh.

Slávek Klecandr – zkušený písničkář, zpěvák, kytarista a kapelník skupiny Oboroh www.oboroh.cz

„A pokud jde o sílu jeho osobnosti, sálá z každé odehrané noty.“
Jindřich Göth v časopise Big Beng!

„A když se vám někdy podaří slyšet Slávka živě a samotného, budete překvapeni, kolik muziky dokáže ještě dnes jeden člověk s kytarou udělat.“
Milan Tesař, redaktor Rádia Proglas

„Netušil jsem ale, jaká síla bude vyzařovat ze Slávka Klecandra …“
Jiří moravský Brabec v časopise Folk&Country

* Velmi příznivé odezvy v odborných hudebních časopisech Rock & Pop, Big Beng! nebo Folk & Country.

* Autorství většiny hudby a textů pro dvě sólové a devět úspěšných alb legendární folk-rockové skupiny Oboroh.

* Autorství a aranžmá celovečerního programu společných koncertů Oborohu s Filharmonií Hradec Králové.

* Koncertní turné po Irsku a zájezdy do řady dalších evropských zemí.

To vše zahrnuje muzikantská historie skladatele, autora textů, zpěváka a kytaristy SLÁVKA KLECANDRA, jehož lze v posledních letech slýchat i v komorně laděných sólových recitálech.

x x x

Jen pro dospělé! Tak stojí psáno na časopisech, které přitahují šestnáctileté panice. Protože fyziologicky jsou jim ty obrázky venkoncem teoreticky jasné, mají pocit, že vlastně chápou, co je svět dospělých. Nevědí, že to celé je jen reklamní tah a že ty obrázky jsou schválně takové, aby je chápali i v šestnácti.

Mám někdy obavy, že i většina muziky (a kumštu vůbec) je dělána tak, aby zpívala a hrála o záhadných věcech dospělým způsobem, který bez problémů pochopí i šestnáctiletí, s barvotiskovými zápletkami, přehledně a s jednoznačnými obrazy.

Ve skutečnosti je svět nejednoznačný, ale přitom se spoustou podivuhodných harmonií, zvláštních příběhů a útržků. Každý pokus vypovědět o něm dospěle si vyžaduje mnohem víc poctivosti a posmutnělou krásu, kterou nakonec najdete, neprodáte na titulních stranách obscénních časopisů. Přesto stojí za to ji objevovat.

Jsem rád, že se to Slávkovi Klecandrovi (a jeho přátelům) podařilo a těším se z toho.

A když přijde někdo na návštěvu, nemusím nic trapně schovávat za zády.

Jiří moravský Brabec o sólovém albu S.Klecandra „Protější břeh“.

x x x

O PODOBĚ SÓLOVÝCH KONCERTŮ

Sólové vystupování mi – na rozdíl od hraní s kapelou – umožňuje volný pohyb v čase své muzikantské historie. Ačkoli má každý koncert jisté proporce a stavbu, lze jej okamžitě přizpůsobovat situaci, náladě a prostředí. Svou roli při výběru písní hraje samozřejmě i období, v němž se právě koncert odehrává. V čase adventním nebo vánočním, navíc třeba v sakrálním prostoru, vystoupení vypadá jinak než uprostřed léta pod širým nebem na festivalu na plovárně. Koncertuji s pomocí kvalitní aparatury, několika kytar různých ladění a foukacích harmonik. Jde mi o to, aby na mých sólových recitálech i u písní známých z nahrávek s Oborohem nebo s jinými muzikantskými přáteli nespadla instrumentální stránka do roviny jednoduchých doprovodů, nýbrž aby sama o sobě nesla hudební sdělení.

Slávek Klecandr

Tagy